Direktlänk till inlägg 24 oktober 2011
Jordgubbsmoussetårta
En väldigt god moussetårta av jordgubbar på
en bädd av krämig chokladkladdkakebotten!
En passande sommartårta en solig dag!
Gjorde denna även till en doptårta
Ingredienser
150g rumstempererat smör
2,5dl socker
1msk sirap
2st ägg
1,5dl mjöl
0,5tsk salt
2tsk vaniljsocker
1dl kakao
Fyllning
6st gelatinblad
1liter jordgubbar
3st äggulor
2dl florsocker
3dl vispgrädde
2dl kesella
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
2. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Tillaätt mjölblandningen i smeten och rör ihop till en smet.
Häll smeten i en bröad form.
3.Grädda i ugnen ca 20min. Den ska vara lite kladdig när den tas ut. Låt svalna.
4.Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5min.
5.Mixa jordgubbarna till en slät puré.
6.Vispa äggulor och florsocker fluffigt.
Vispa grädden och blanda i kesellan.
7.Värm 1dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen.
Låt det smälta på svag värme. Häll ner gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén.
8. Blanda försiktigt ner äggblandningen i jordgubbsppurén, och till sist
grädden till en slät smet.
9. Häll smeten över chokladbotten. Ställ kallt minst 4timmar i frys eller kyl.