Senaste inläggen
Gravidtårta
I helgen gjorde jag en tårta jag velat göra ett tag men inte haft
något tillfälle till. Men nu dök det rätta tillfället upp!
Så detta blev första gången jag fick göra en gravidtårta.
Riktigt skoj var det och fick sådan fantastiskt fin
respons tillbaka. Det är så roligt att kunna göra människor
glada genom något man skapat. Det värmer i hjärtat på en!
Denna tårtan bestod av glutenfria vaniljbottnar, hallonmousse
samt chokladmousse. Spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad
med marsipan och sugarpaste.
Mugcake
Onyttig vs hälsosammare
Ingen har väl missat fenomenet mugcake?
Genialiskt ju!
Det är som en kladdkaka fast man gör den supersnabbt
i en mugg i mikron. Easy peasy!
Men livsfarligt gott är det!! Rent av bland det bästa som finns faktiskt.
Perfekt när man får riktigt chokladbegär och bara vill
ro ihop något snabbt som attan. Eller behöver en dessert/fika.
Insåg att jag ju inte har lagt upp något recept på detta,
så här kommer två stycken faktiskt.
Den första är den vanliga, farligt goda, dock rätt så
onyttiga mugcaken. Den andra är riktigt god den också, dock
lite hälsosammare som även passar en lchf stil.
Vilken väljer du?
För mig funkar vilken som, speciellt en dag som denna
riktigt regniga och höstiga dag.
Mums säger jag bara!!
Ingredienser
Vanlig mugcake 2port
3msk smör
3msk vetemjöl
3msk socker
2msk kakao
1tsk vaniljsocker
1 ägg
3msk mjölk
Gör såhär
1.Smält smöret i mikron.
2.Rör ihop alla torra ingredienser och rör i ägget.
3.Tillsätt smöret och mjölken och rör ordentligt till en slät smet.
4.Häll upp i två muggar och sätt i mikron för 30sek-2minuter beroende på
effekt, mugg och vilken konsistens man vill ha.
Ju längre tid, desto torrare/fastare blir det. Jag vill ha den rätt så lös, så jag
kör den på max 50sek på högsta effekt i min mikro.
5. Servera med lite bär och en klick vaniljgrädde eller glass.
Eller mumsa i dig som den är!
Ingredienser
nyttigare versionen
3msk kakao
2msk hackad mörk choklad
1msk mandelmjöl eller hasselnötsmjöl
2msk honung eller valfri sötning
3msk smält kokosolja
2msk mjölk eller grädde
1 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
Gör såhär
1.Blanda de torra ingredienserna i en skål
2. Blanda sedan ner de blöta ingredienserna.
3. Häll upp i två muggar och micra på full effekt 40sek-1min.
4. Servera med en klick vaniljgrädde.
Tips! En mosad banan är riktigt gott att blanda i.
Eller en klick nutella förhöjer lyxen ytterligare.
Grova
hålkakor
Fiberrika, grova, saftiga och goda hålkakor
som mättar länge.
Passar utmärkt till frukosten eller som mellis med
något gott pålägg på.
Ingredienser
ca 24 st
50g jäst
8dl rumstempererat vatten
3dl fiberhavregryn
2tsk salt
4msk ljus sirap
4msk rapsolja
3dl grovt rågmjöl
ca 10dl rågsikt
3dl grahamsmjöl
3dl lantbrödsmjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp.
Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min.
2. Tillsätt sedan salt, sirap, olja och alla mjölsorterna lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Antingen för hand eller i en assistent.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1timme.
4. Ta upp degen och knåda igenom den på ett mjölat bakbord.
Dela den i 2 bitar. Sedan i 12 bitar i resp. deg.
Rulla dem till bollar med mjölade händer och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem till 1–2 cm tjocklek och gör ett hål i mitten, 2–3 centimeter i diameter.
5. Nagga hål på dom på ytan med en potatissticka, och låt dom jäsa ytterligare under bakduk,
ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.
Helathy Apple pie
in a bowl
-
Nyttig
äppelpaj
I dessa äppeltider kan man ju inte få nog av alla
dessa goda äpplen! Och man kan ju göra så mycket gott med dom.
Har redan tipsat om några goda äppelrecept tidigare, bla den
supergoda äppelpajen. Men även om man skulle vilja
kan man ju inte äta äppelpaj varenda dag, eller kan man..?
Jo, det kan man faktiskt allt göra! Dessutom en nyttig sådan,
inget socker och inget gluten. Och framförallt gott såklart!
Denna kan man antingen göra som en paj, eller som jag
gjorde i en skål och hade till frukost.
För detta passar perfekt till frukost, mellis, kvällsfika
eller dessert. Älskar saker man kan göra och passar att
äta nästan närsomhelst.
Ingredienser
1portion
1äpple
2msk havregryn (ren, alt fullkorn)
1msk solrosfrön
1,5msk kokosflingor
1msk linfrön
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
1msk kanel
2tsk honung
Kvarg eller turkisk yoghurt
vaniljpulver
Gör såhär
1. Skala och tärna äpplet.
Lägg i en liten skål.
2. Blanda i övriga ingredienser.
3. Ställ in skålen i mikron 3min på medelvärme.
4. Toppa sedan med vaniljkvarg/yoghurten.
Tips! Vill man göra paj istället ökar man bara på
allting med hur många personer man är.
Lägg allt i en pajform och in i micron, alt ugnen.
Fira Kanelbullens Dag!
På lördag den 4:e oktober är det Kanelbullens Dag.
En dag väl värd att fira med en kanelbulle tycker jag.
Här kommer några tips och recept på lite olika
sätt man kan göra. För även om de allra godaste kanelbullarna
är det som har fått jäsa mycket, är fluffiga, saftiga och med en underbart god
fyllning med mycket smak av kanel, är det inte alltid man hinner
stå och göra en sats bullar som måste jäsas flera gånger om och rullas fint.
Så här tipsar jag inte bara om de bästa kanelbullarna, utan också om
kanelbullar som inte behöver jäsas som kanske kan passa bättre?
Eller varför inte göra chokladbullar istället? Eller varför inte
en kanelbullekaka? Alternativen är många så finns säkert
något som passar just Dig!
Så sätt igång och baka bullar och kanelkakor till helgen!
Och glöm inte att ta ett glas iskall mjölk till
Här hittar ni recept till kanel & vaniljsnurror
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/06/16/9942280-kanel-vaniljsnurror/
Här finns recept på mina lyxiga kanelbullar
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6522404-cillas-lyxiga-kanelbullar/
Om man tröttnar på kanel kanske ett par chokladbullar
kan vara nåt istället
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/01/8740631-chokladbullar-med-vanilj/
Och orkar ni inte stå och tvinna och rulla kanelbullar
är denna kanelbullekakan perfekt
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/06/26/9971567-kanelbullekaka/
Snabbaste bullarna - Kanelbullar utan jäsning
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2014/09/30/10877314-snabba-kanelbullar-utan-jast/
Lycka till!
Snabba kanelbullar
utan jäst
Här kommer ett recept på de snabbaste
kanelbullarnaman troligtvis kan göra!
Man Kan, göra goda kanelbullar
utan att behöva vänta på att degen ska jäsa.
De blir väldigt goda, dock inte lika god smak som riktiga
jästa bullar men de har allt gått åt lika raskt för det!
(speciellt av min man som snabbt gjorde att förrådet i frysen blev tomt!)
Så har ni ont om tid, eller inte vill jäsa degar
passar dessa perfekt att göra!
Ingredienser
7dl mjöl
Eldtårta -
firecake
En eldtårta har det blivit till ett gäng brandmän
och deras flammor. Jag hoppas att den gick upp i rök snabbt
Denna tårta bestod av saftiga chokladbottnar, chokladmousse
samt rårörda hallon med vaniljgrädde.
Den är spacklad med vaniljsmörkräm och täckt/dekorerad i marsipan.
Knäckig
äppelpaj
med kolasås
Jag älskar pajer - med frukt och bär. Och nu är det ju äntligen äppelsäsong, eller äppelpajsäsong kanske man ska säga
Nu har jag iallafall gjort den ultimata äppelpajen!
Himmelskt gott blev det med smörstekta äpplen med smak av
vanilj, kanel och kardemumma. Blandat med kolasås och sen en
knäckig smuldeg över det. Och såklart egengjord vaniljvisp till det,
det är höstmys deluxe det!
Ingredienser
Fyllning
4-5st äpplen
2msk smör
1burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
2msk strösocker
2msk kanel
0,5msk kardemumma
2msk vaniljsocker
Smuldeg
4dl havregryn
0,5tsk bakpulver
1,5dl socker
0,5tsk salt
200g smör
2,5dl mjöl
1,5dl sirap
1msk vaniljsocker
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Skala äpplena och skär dom i lagom stora bitar, ca 1*1cm.
2. Fräs äpplena i en panna med smöret och socker, kanel, kardemumma
och vaniljsocker tills äpplena mjuknar något.
3. Blanda sedan i dulce de leche och låt puttra någon minut.
4. Häll fyllningen i en smord pajform.
5. Nyp ihop smör med övriga ingredienser till smuldegen och
strö det över äpplena.
6. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30min eller tills pajen har fått en
fin gyllenbrun färg.
Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass!