Senaste inläggen
Lexi´s
Doptårta
Har glömt lägga upp denna tårtan här på bloggen!
För någon vecka sedan fick jag äran att göra en doptårta
till en liten söt tjej vid namn Lexi.
Den var riktigt rolig att göra. Visste att mamman tyckte om
det rosa, gulliga och söta. Det gör jag också.
Så visst blev den rätt så fin va? Jag blev själv nöjd och
tyckte den blev väldigt söt.
Och oj så roligt det är att få fint beröm tillbaka, det värmer
något så underbart i hjärtat att kunna glädja andra
med de bakverk man gör. Inget slår liksom;
"Dina magiska tårtor är dom godaste jag ätit någonsin".
Tack för förtroendet!
Den består av vaniljbottnar, hallonmousse och vit chokladmousse.
Spacklad med vaniljsmörkräm och täckt och dekorerad
i marsipan samt sugarpaste.
Vill ni ha recept på detta finns det på bloggen om man söker,
men länkar här också;
Tårtbottnar
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6524178-tartbottnar-och-fyllningar/
Hallonmousse & vit chokladmousse
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/31/6559955-fyllningar-fluff-frosting/
Kalljästa superkanelbullar
Var så sugen på att få knåda i en riktigt härlig deg då det nu
var ett tag sedan. Och vad är då inte bättre än att göra kanelbullar!
Dessa är nog de godaste jag har gjort någon gång.
Barnen mumsade i sig och kunde inte få nog av de varma,
nybakta bullarna. Och (kritiska) mannen tyckte likaså och mumsade
glatt i sig och använde ord som proffsbagare för att beskriva dessa
Inte illa för att komma från honom kan jag säga!
Hemligheten är, och det har jag sagt innan, att kalljäsa degen.
Det blir så mycket mer och tydligare smak.
Här använde jag också mjölet manitoba cream, vilket i mitt tycke
gör att bullarna jäser väldigt mycket mer och blir bättre helt enkelt.
Tänk på att köra degen lite extra i assistenten eller knåda då det mjölet kräver det.
Använd också stött/mortlad kardemummakärnor istället för fädigmald.
Ger också så mycket bättre smak.
Recept
Bulldeg
5dl mjölk, kall
50g jäst
1,5 dl socker
1st ägg
2tsk malda kardemummakärnor
200g rumsvarmt smör
9-10dl manitoba cream
Fyllning
200g rumsvarmt smör
3-4msk kanel
3msk vaniljsocker
1,5dl strösocker
Gör såhär
1. Blanda jäst, ägg, socker, kardemumma och mjölk i en assistent och
blanda ihop tills jästen löst sig.
2.Dela smöret i bitar/tärningar.
3. Häll sedan i mjölet varvat med lite smör och kör på tills det blir en deg.
4. Låt sedan maskinen gå i minst 20minuter så att den får arbetas ordentligt.
5. Lägg degen i en stor bunke, lägg plastfolie över men stramma ej åt den
då degen kommer behöva plats för att jäsa. Ställ in degen i kylen över natten,
eller minst åtta timmar.
6. Ta ut degen i rumstemperatur en stund innan den skall börjas arbetas med.
7. Gör fyllningen under tiden; Vispa smöret fluffigt och vitt och tillsätt sedan
övriga ingredienser.
8.Dela degen i två och baka sedan ut bullarna på en mjölad bänk efter hur du vill ha dom och tillsätt fyllningen.
9. Lägg sedan bullarna på plåtar med bakhandduk över och låt jäsa ca 30min.
10. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med ett ägg och lite mjölk.
Strö över pärlsocker.
11.Grädda sedan i mitten av ugnen ca10 minuter, håll koll på när bullarna
börjar få fin färgen.
Låt svalna på galler.
Härlig feedback
Fick väldigt mycket fina, goa och stöttande kommentarer förra veckan
från följare efter ha visat denna kommentaren på min
facebooksida ( https://www.facebook.com/CillaBakar)
Tusen tack för det, väldigt uppskattat och kul och gjorde
mig väldigt glad !
Fotbollstårta
Har glömt att lägga in denna tårta och visa er.
Inte världens bästa bild kanske men den blev väldigt mycket
uppskattad av de som fick den. Så roligt att kunna göra
människor glada och nöjda!
Den bestod av chokladbottnar, chokladpudding och bananmousse som var önskemålet. Spacklad med nutellasmörkräm och täckt med marsipan.
Väldigt rolig att göra!
Sockerfria
Chokladbollar
Det finns en mängd olika sätt och recept att göra
nyttigare chokladbollar på.
Här kommer ett riktigt gott som man inte kan vara utan
Busenkelt, inget socker och jättegott!
Det går jättebra att ha dessa i frysen.
Ingredienser
20st färska urkärnade dadlar
1tsk vaniljpulver
5msk kokosolja
1,5dl kokosflingor
1dl kakao
ca 5dl havregryn (ren havre för glutenfritt)
0,75dl mjölk
Gör såhär
1. Kärna ur dadlarna. Kör dessa i en mixer tillsammans med
kokosolja, kokos, kakao, mjölk och vaniljpulver.
2. Tillsätt havregrynen till lagom konstistens.
3. Forma till bollar och rulla i kokos.
Låt stå kallt 30min innan servering.
Gluten och sockerfria
Brownies
Här kommer ett recept på väldigt goda brownies!
De är gluten och sockerfria och väldigt goda ihop med en klick grädde.
De blev väldigt uppskattade av söndagens fikagäster
Ingredienser
ca 20st
300g smör
1,5dl stevia strö
0,5tsk vaniljpulver
2dl kakao
1dl hasselnötsmjöl
1dl mandelmjöl
1dl kokosmjöl
1,5tsk bakpulver
0,5tsk salt
4st ägg
Gör såhär
1. Klä en form ca 20*20 med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 150grader (varmluft)
2. Smält smöret på låg värme.
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Blanda i det smälta smöret och mblanda väl.
5. Rör sedan ner ett ägg i taget i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-25min.
Låt den vara lite lös i mitten.
7. Låt svalna helt.
8. Servera med en klick grädde.
Raw Chokladmousse
med avokado
Januari ses oftast som en hälsomånad, man är lite trött på
all tung mat och alltför mycket sött efter alla helgerna.
Och kanske behöver man hålla igen lite på det söta.
Men det går ju självklart att unna sig gott ändå!
Här kommer en riktigt god chokladmousse utan socker.
Den slänger man ihop på ett kick!
Jag fick tom min man att äta denna, och han åt upp allt !
(Och tycker man inte om avokodo så märks den inte.)
Ingredienser
2-3port (4små)
AIK-tårta
I veckan blev det en AIK-tårta beställd till ett födelsedagsfirande.
Den innehöll chokladbottnar, chokladmousse och vaniljkräm.
Den var spacklad med chokladsmörkräm och täckt och dekorerad i marsipan.
Supergod och läcker var betyget och det tackar jag för, så skoj!!