Direktlänk till inlägg 22 mars 2015
Kalljästa superkanelbullar
Var så sugen på att få knåda i en riktigt härlig deg då det nu
var ett tag sedan. Och vad är då inte bättre än att göra kanelbullar!
Dessa är nog de godaste jag har gjort någon gång.
Barnen mumsade i sig och kunde inte få nog av de varma,
nybakta bullarna. Och (kritiska) mannen tyckte likaså och mumsade
glatt i sig och använde ord som proffsbagare för att beskriva dessa
Inte illa för att komma från honom kan jag säga!
Hemligheten är, och det har jag sagt innan, att kalljäsa degen.
Det blir så mycket mer och tydligare smak.
Här använde jag också mjölet manitoba cream, vilket i mitt tycke
gör att bullarna jäser väldigt mycket mer och blir bättre helt enkelt.
Tänk på att köra degen lite extra i assistenten eller knåda då det mjölet kräver det.
Använd också stött/mortlad kardemummakärnor istället för fädigmald.
Ger också så mycket bättre smak.
Recept
Bulldeg
5dl mjölk, kall
50g jäst
1,5 dl socker
1st ägg
2tsk malda kardemummakärnor
200g rumsvarmt smör
9-10dl manitoba cream
Fyllning
200g rumsvarmt smör
3-4msk kanel
3msk vaniljsocker
1,5dl strösocker
Gör såhär
1. Blanda jäst, ägg, socker, kardemumma och mjölk i en assistent och
blanda ihop tills jästen löst sig.
2.Dela smöret i bitar/tärningar.
3. Häll sedan i mjölet varvat med lite smör och kör på tills det blir en deg.
4. Låt sedan maskinen gå i minst 20minuter så att den får arbetas ordentligt.
5. Lägg degen i en stor bunke, lägg plastfolie över men stramma ej åt den
då degen kommer behöva plats för att jäsa. Ställ in degen i kylen över natten,
eller minst åtta timmar.
6. Ta ut degen i rumstemperatur en stund innan den skall börjas arbetas med.
7. Gör fyllningen under tiden; Vispa smöret fluffigt och vitt och tillsätt sedan
övriga ingredienser.
8.Dela degen i två och baka sedan ut bullarna på en mjölad bänk efter hur du vill ha dom och tillsätt fyllningen.
9. Lägg sedan bullarna på plåtar med bakhandduk över och låt jäsa ca 30min.
10. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med ett ägg och lite mjölk.
Strö över pärlsocker.
11.Grädda sedan i mitten av ugnen ca10 minuter, håll koll på när bullarna
börjar få fin färgen.
Låt svalna på galler.