Direktlänk till inlägg 15 oktober 2014
Grova
hålkakor
Fiberrika, grova, saftiga och goda hålkakor
som mättar länge.
Passar utmärkt till frukosten eller som mellis med
något gott pålägg på.
Ingredienser
ca 24 st
50g jäst
8dl rumstempererat vatten
3dl fiberhavregryn
2tsk salt
4msk ljus sirap
4msk rapsolja
3dl grovt rågmjöl
ca 10dl rågsikt
3dl grahamsmjöl
3dl lantbrödsmjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp.
Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min.
2. Tillsätt sedan salt, sirap, olja och alla mjölsorterna lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Antingen för hand eller i en assistent.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1timme.
4. Ta upp degen och knåda igenom den på ett mjölat bakbord.
Dela den i 2 bitar. Sedan i 12 bitar i resp. deg.
Rulla dem till bollar med mjölade händer och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem till 1–2 cm tjocklek och gör ett hål i mitten, 2–3 centimeter i diameter.
5. Nagga hål på dom på ytan med en potatissticka, och låt dom jäsa ytterligare under bakduk,
ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.