Direktlänk till inlägg 23 september 2014
Knäckig
äppelpaj
med kolasås
Jag älskar pajer - med frukt och bär. Och nu är det ju äntligen äppelsäsong, eller äppelpajsäsong kanske man ska säga
Nu har jag iallafall gjort den ultimata äppelpajen!
Himmelskt gott blev det med smörstekta äpplen med smak av
vanilj, kanel och kardemumma. Blandat med kolasås och sen en
knäckig smuldeg över det. Och såklart egengjord vaniljvisp till det,
det är höstmys deluxe det!
Ingredienser
Fyllning
4-5st äpplen
2msk smör
1burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
2msk strösocker
2msk kanel
0,5msk kardemumma
2msk vaniljsocker
Smuldeg
4dl havregryn
0,5tsk bakpulver
1,5dl socker
0,5tsk salt
200g smör
2,5dl mjöl
1,5dl sirap
1msk vaniljsocker
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Skala äpplena och skär dom i lagom stora bitar, ca 1*1cm.
2. Fräs äpplena i en panna med smöret och socker, kanel, kardemumma
och vaniljsocker tills äpplena mjuknar något.
3. Blanda sedan i dulce de leche och låt puttra någon minut.
4. Häll fyllningen i en smord pajform.
5. Nyp ihop smör med övriga ingredienser till smuldegen och
strö det över äpplena.
6. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30min eller tills pajen har fått en
fin gyllenbrun färg.
Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass!