Alla inlägg under juli 2014
Godaste
Jordgubbssaften
& jordgubbsmarmeladen
med vanilj
Detta är inget bakande men vill ändå dela med mig av
vad vi mer har gjort av alla de jordgubbarna jag och barnen
var och plockade för några dagar sedan.
Det blev så himla god saft och marmelad!
Det blir underbart gott med jordgubbar såklart, men blandade
också i lite vanilj som gjorde det snäppet godare.
Det smakar sommar...
Jordgubbssaft
4 liter jordgubbar
8dl vatten
12dl socker
1 vaniljstång
Gör så här:
1.Rensa och skölj jordgubbarna och lägg dom i en stor kastrull.
2.Häll på vattnet och låt koka upp
3.Låt koka i 10 min. Och under tiden mosar du jordgubbarna.
4. Häll bärmassan i en sil eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och rinna i 30 minuter.
5.Häll sedan tillbaka saften i den rengjorda grytan.
6. Gör ett snitt i vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg stång och frön i saften.
Låt koka upp och blanda ner sockret och rör tills det löst sig.
7.Ta grytan åt sidan, ta upp vaniljstången
och låt svalna lite innan du häller upp saften i flaskor.
Saften kan frysas in i plastburkar om man vill.
Jordgubbsmarmelad
2liter jordgubbar
700 gram syltsocker
1 vaniljstång
Gör så här:
1.Skölj och rensa jordgubbarna. Dela dem i bitar eller behåll dem hela (smaksak).
2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
3. Lägg jordgubbar och vaniljstång och frön i en gryta. Rör ner sockret.
4. Koka upp, och koka på svag värme ca 10 minuter. Ta bort skummet som blir med en sked.
Ta även upp vaniljstången.
5.Häll upp marmeladen på rena, varma burkar som du värmt i
ugnen på 100grader i tio minuter.
6. Lägg burkarna i ett kallbad och sätt fast locken på burkarna.
Det kommer knäppa till lite när det vaccumpackas.
Jordgubbsscones
Gjorde scones till kvällsfikat häromkvällen.
Testade då att göra med jordgubbar i då vi hade
plockat så mycket jordgubbar under dagen.
Det blev riktigt gott, så vill ni piffa upp
sconesen släng i lite jordgubbar.
De blev ju faktiskt rätt så fina också med lite färg i!
Ingredienser
8-9dl vetemjöl
0,5tsk salt
1,5tsk bakpulver
0,5dl socker
125g kallt smör
2dl skivade jordgubbar
2tsk potatismjöl
1st ägg
2dl mjölk
ägg till pensling
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 250 grader och blanda vetemjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke.
2. Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
3.Vispa samman ägg och mjölk. Blanda sedan ihop vätskan och de torra
ingredienserna till en deg.
4. Skiva jordgubbarna. Blanda ihop med potatismjölet.
5. Blanda i jordgubbarna i degen. Degen kommer bli lite fuktig av jordgubbarna så behövs det
tillsätt lite mera mjöl, men inte för mycket.
6. Platta ut sex stycken ca tre cm tjocka rundningar på mjölat bakbord.
7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.
8.Grädda sconesen gyllene i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.