Direktlänk till inlägg 6 juli 2014
Godaste
Jordgubbssaften
& jordgubbsmarmeladen
med vanilj
Detta är inget bakande men vill ändå dela med mig av
vad vi mer har gjort av alla de jordgubbarna jag och barnen
var och plockade för några dagar sedan.
Det blev så himla god saft och marmelad!
Det blir underbart gott med jordgubbar såklart, men blandade
också i lite vanilj som gjorde det snäppet godare.
Det smakar sommar...
Jordgubbssaft
4 liter jordgubbar
8dl vatten
12dl socker
1 vaniljstång
Gör så här:
1.Rensa och skölj jordgubbarna och lägg dom i en stor kastrull.
2.Häll på vattnet och låt koka upp
3.Låt koka i 10 min. Och under tiden mosar du jordgubbarna.
4. Häll bärmassan i en sil eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och rinna i 30 minuter.
5.Häll sedan tillbaka saften i den rengjorda grytan.
6. Gör ett snitt i vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg stång och frön i saften.
Låt koka upp och blanda ner sockret och rör tills det löst sig.
7.Ta grytan åt sidan, ta upp vaniljstången
och låt svalna lite innan du häller upp saften i flaskor.
Saften kan frysas in i plastburkar om man vill.
Jordgubbsmarmelad
2liter jordgubbar
700 gram syltsocker
1 vaniljstång
Gör så här:
1.Skölj och rensa jordgubbarna. Dela dem i bitar eller behåll dem hela (smaksak).
2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
3. Lägg jordgubbar och vaniljstång och frön i en gryta. Rör ner sockret.
4. Koka upp, och koka på svag värme ca 10 minuter. Ta bort skummet som blir med en sked.
Ta även upp vaniljstången.
5.Häll upp marmeladen på rena, varma burkar som du värmt i
ugnen på 100grader i tio minuter.
6. Lägg burkarna i ett kallbad och sätt fast locken på burkarna.
Det kommer knäppa till lite när det vaccumpackas.