Direktlänk till inlägg 26 juni 2014
Marängtårta
Gjorde en riktigt somrig tårta till midsommardagskvällens efterrätt
med sega marängbottnar penslade med vit choklad.
Hemgjord vaniljkräm med en hint av citron, ett lager vaniljgrädde,
hackade daimbitar och massa jordgubbar och blåbär.
Familjen tyckte om den då hela gick åt!!
Ingredienser
Marängbottnar
3st äggvitor
3dl strösocker
1tsk citronsaft
2 tsk maizena
Vaniljkräm
1 äggula
1dl strösocker
3msk maizena
1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver (0,5tsk)
2,5dl mjölk
15g smör
Dekoration
2dl vispgrädde
1msk vaniljsocker
100g vit choklad
saft från en halv citron
1st dubbeldaim
jordgubbar, blåbär
Gör såhär
1. Marängbottnar - sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt,
bunken skall gå att vända upp och ner.
2. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig
och bildar små toppar. Blanda i maizena.
3. Rita ut två stycken 15cm rundlar på bakplåtspapper.
4. Lägg marängsmeten jämt i de ritade rundlarna.
5. Grädda marängen i mitten av ugnen. Efter 15 minuter sänk värmen till 100 grader
och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och lite krämig inuti.
Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
6. Vaniljkräm - rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
7. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans
i en kastrull. Eller så använder man vaniljpulver.
8. Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången
och häll i mjölkblandningen i äggblandningen.
9. Blanda och häll alltsammans i kastrullen.
Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills
den tjocknar. Den ska ej koka.
10. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret
och blanda tills smöret har amält. Låt svalna.
Blanda i lite saft från citron om man vill.
11. Sätt ihop tårtan - smält den vita chokladen.
Pensla på de båda marängbottnarna.
12. Lägg på vaniljkräm på en botten.
13. Lägg på den andra marängbotten.
14. Vispa grädde med vaniljsocker. Bre över tårtan.
Toppa med grovhackad daim och massa bär.