Direktlänk till inlägg 15 juni 2014
Marängsmörkräm
Är man inte så mycket för smörkräm så kan man testa marängsmörkräm
för det är något helt annat och blir väldigt gott.
Inte så sött som vanlig smörkräm där man måste blanda i en massa
florsocker hela tiden. Och så går det alldeles utmärkt att blanda i bär,
så det tex blir en hallonmarängsmörkräm!
Det krävs lite mera arbete och längre tid, med det men det är det allt värt!
Jag rekomenderar verkligen att använda en köksassistent till detta. Det går bra
med handvisp också men då får man stå där ett tag och vispa.
Den går också bra att frysa. Tina upp den över natten och vispa sedan till den.
Marängsmörkrämen är väldigt och lätt att arbeta med när man ska
tex täcka tårtor eller spritsa.
Ingredienser:
Detta räcker till att täcka en normalstor tårta ca 24cm.
4st äggvitor
2,5dl socker
250g rumstempererat smör (riktigt smör, ej margarin)
2msk vaniljsocker
Jag brukar tillsätta lite vanilj, men
vill man ha en smaksätta marängsmörkrämen
med bär som hallon, jordgubbar, blåbär m.m
Då gör man såhär;
150g hallon
ev. lite rosa hushåll/pastafärg om man vill ha den mörkare rosa
Gör såhär
1.Häll äggvitor och socker i en skål över vattenbad. Var noga med att det kokande
vattnet inte når botten på vattenbadet.
Använd helst en rostfri bunken. Och den måste vara helt ren och fri från fettrester.
Ta bort eventuellt fett ur skålen med lite pressad citron.
Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är 60-65grader eller
tills sockerkristallerna har smält helt.
2. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt vispa, antingen med elvisp
eller helst med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig,
som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat helt,
det kan ta upp till 10min.
3. Dela smöret i små kuber och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt vispning.
Smörkuben ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa.
När allt smör är tillsatt fortsätt vispa i 5min till.
Ser marängsmeten grynig ut ta det bara lugnt. Ha tålamod och fortsätt vispa så kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.
Men om den skulle den ha skurit sig är det lätt fixat. Om den är för kall, värm krämen
över vattenbad en kort stund och vispa igen.
Skulle den vara för varm, låt stå i kylen en stund och vispa sedan igen.
4. Kör hallonen till en puré i en mixer.
Om man inte vill ha kärnona silar man bort dom i en finmaskig sil.
5. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn smet.
Vill du ha en starkare rosa färg tillsätt lite färg.