Alla inlägg under april 2014
Vaniljkakor
Barnsligt enkla och goda vaniljkakor.
Och vanilj är ju så gott!
Perfekta att baka med barn då de kan vara med
och dega ihop, kavla och dekorera.
Tänk pepparkakor.
Det är bara fantasin som sätter gränser på vad man
kan göra med dessa. Lite tips finns längst ner på sidan!
Ingredienser
230g rumsvarmt smör
2dl socker
1 ägg
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1tsk vaniljsocker
5-6dl vetemjöl
Gör så här
1. Rör ihop smör och socker.
Tillsätt ägget och fortsätt att röra.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner det med smörblandningen.
3. Knåda ihop till en stor degklump och rulla in i plastfolie.
Låt degen vila i kylskåpet i minst 2 timmar.
4. Kavla ut degen ungefär 5mm tjock –
(Ta ut lite deg i taget då den är lättare att kavla när den är kall)
5. Stick sedan ut den med dina utvalda kakmått.
6. Grädda kakorna på 175grader i ca 8-10 min.
De ska bli lite lätt mörkare längst ut, men inte mer.
Ta ut kakorna och låt de svalna på ett galler med bakplåtspapper.
Tips: dessa kakor är jättebra att göra dekorationerpå om man vill.
Gör en kristyr och spritsa mönster på.
Eller ta lite hushållsfärg/pastafärg när du gör degen för att färga den.
Eller skär ut samma form som kakan är i marsipan/sugarpaste och täck kakan med.
Man kan också sätta fast dom på en pinne.
Lägg dom dubbelt med en god fyllning emellan.
Ni har väl inte missat ni kan följa
mig på facebook?
Kolla in
https://www.facebook.com/CillaBakar
och gilla gärna min sida där för att följa!
Påsktårta
med gömd kanin
Påsktårta nummer två alltså för denna påsken.
Det är samma fyllning som i föregående tårta.
Alltså chokladmousse och lemoncurdmousse.
Men har gjort vanliga sockerkaksbottnar.
Den är täckt med kitkat runtom, fylld med lite chokladägg
ovanpå sedan dekorerad i marsipan.
Jag är ju inte den första som gör en sådan här men
det är en rolig tårta. Både att göra och att bjuda på!
Så vi får hoppas att dagens provsmakare tycker om den.
Glad Påsk på er
önskar jag!
Ingredienser
Bottnar, se recept här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6524178-tartbottnar-och-fyllningar/
Till denna tårtan hade jag fyra bottnar. Och av detta recept kan man
få ut 3-4 bottnar.
Fyllningar - chokladmousse samt lemoncurdmousse finns recept här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2014/04/20/10663757-pasktarta-med-mandelmarangbottnar/
Montering: Lägg en botten och ett lager chokladmousse.
Fortsätt varva botten samt choklad, och lemoncurdmousse.
Min chokladmousse räckte så att jag kunde spackla den lite lätt
runtom hela tårta. Just så bara för att kitkaten ska fästa ordentligt.
Fyll sedan på med lite chokladägg och dekorera valfritt.
Påsktårta
med mandelmarängbottnar
En påskig gul påsktårta efter påskmiddagen.
Mandelmarängbottnar och med en fyllning av
chokladmousse samt en frisk god lemoncurdmousse.
Hade en burk lemoncurd i frysen så det passade
alldeles utmärkt att ta den, blanda med lite vispgrädde
så får man en god mousse. Man kan ju såklart utesluta att
blanda curden med grädde också men jag tycker det
blir godare med en fluffig mousse.
Och en chokladmousse till passar ju till allt.
Gjorde en marängsmörkräm att täcka och spritsa den med.
Man kan säga att marängsmörkräm är som en lyxigare variant av smörkräm. Och jag tycker de är jättebra att spackla och spritsa med.
Den är dessutom godare då den inte är lika söt och inte smakar lika mycket
smör som vanlig smörkräm.
Den är lite krångligare att göra än men är väl värd besväret.
Längst ner på sidan står lite tips på hur man kan göra om det är så att
man får problem med sin marängsmörkräm. Så få inte panik, den går att rädda lätt
och man behöver inte göra om den.
Ingredienser
Mandelmarängbottnar
6st äggvitor
300g florsocker
300g mandlar
1tsk vaniljpulver
150g choklad (knappar eller grovhackade bitar)
Chokladmousse
150 g choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost
Lemoncurdmousse
2ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner (2 citroner motsvarar ca 1 1/2 dl)
75 g smör
2dl vispgrädde
Vaniljmarängsmörkräm
4 äggvitor
3 dl strösocker
2tsk vaniljsocker
350 g mjukt smör (rumstemp)
ev gul pasta/hushållsfärg
Garnering
Marsipan
Chokladägg
Nougat
Gör såhär
1. Gör chokladmoussen först då den behöver stå några timmar, eller över natten-
Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Värm grädden, men den får dock absolut inte koka!
3. Häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills det är en jämn smet.
4. Ställ in i kylen för att svalna några timmar, men gärna över natten.
5. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens.
6.Lemoncurd - Vispa ägg och strösocker i en tjockbottnad gryta.
Tillsätt saften av citronerna och vispa ytterligare någon minut.
7.Rör i smör skuret i småbitar.
8. Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm.
Rör kraftigt hela tiden.
9. Låt svalna helt i kylskåp. Vispa upp grädden och
blanda sedan grädden ihop med curden till en mousse.
(vill man spara lite på curden lägger man den i en ren tillförslutande glasburk,
då håller den sig några veckor i kylen)
10. Mandelmarängbottnar - Sätt ugnen på 175grader.
Mixa mandlarna fint i en matberedare.
11. Rita ut tre stycken ca 20cm rundlar på varsitt bakplåtspapper.
12. Vispa äggvitorna och tillsätt florsocker lite i taget.
Fortsätt vispa tills det blir fluffigt och glansigt.
13. Tillsätt vaniljpulvret och vispa ytterligare en minut.
14. Rör sedan ner de mixade mandlarna och chokladen.
15. Dela upp smeten på de tre bakplåtspapprena i rundlarna.
16. Sätt in i ugnen 15-20minuter.
Låt svalna helt innan du lossar bottnarna.
16. Montera sedan ihop tårtan med bottnar, chokladmousse
och lemoncurdmoussen.
Ställ in den i kylskåpet under tiden du gör marängsmörkrämen.
17.Marängsmörkräm - Blanda äggvitor och strösocker i en rostfribunke. Se till att bunken är ordentligt diskad. För att få bort eventuellt fett
kan du torka ur skålen med lite pressad citron.
Vispa marängen kraftigt (med elvisp) över kokande vattenbad tills den uppnår minst 60 grader,
eller tills sockerkristallerna smält helt.
Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet.
Då kan äggen istället börja koka.
18. Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat.
Häll gärna över den i en köksassistent då det tar åtminstone 10 minuter av vispning.
Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.
19. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under långsam omrörning.
Smörklicken dun tillsätter ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa.
När allt smör är tillsatt kan det se ut som en gryning massa och det är lätt att tro att man misslyckats. Men det är bara till att låta det fortsätta vispa ytterligare
någon minut på medelhastighet så kommer kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.
20. Blanda sedan i vaniljsocker och ev färg.
Sedan är den klar att täcka/spritsa med.
Tips: Om det är så att marängsmörkrämen bara blir en grynig massa beror det oftast på temperaturen på smöret. Om den är för varm löser du detta lätt genom att ställa in bunken i kylen i en kvart och vispa upp den igen sedan.
Du kan också stöta på problemet att smöret är för kallt. Då har det inte hunnit bli riktigt rumstempererat innan du tillsatte det i marängen. Då ser marängsmörkrämen ut som äggröra. Det är inte heller något problem att lösa.
Du tar en liten mängd marängsmörkräm, 1/2dl, och värmer den någon sekund i mikrovågsugnen så att den blir lite varm och rinnig. Sedan tar du och vispar ner den uppvärmda marängsmörkrämen lite i taget, väntar, och ser ifall smörkrämen går ihop. Båda dessa trix kan användas flera gånger tills smörkrämen blivit perfekt. Du behöver alltså inte börja om eller göra ny, den går att rädda.
Mjölkchokladkladdkaka
a la Isabella
Hela veckan lång har Bella tjatat om att hon vill göra en alldeles egen tårta.
Ja, ok du vill får väl göra det idag då. Blir bra fredagsmys.
En kladdkaketårta gör vi då. Jaaaa!!!
Knäcka äggen själv, mäta och måtta upp, röra och blanda,
slicka skålen och svisch in i ugnen.
Skära jordgubbar kan jag själv, titta va duktig jag är!
Hälla upp grädde, vispa litegrann, dekorera och voilà!!
Pappa, visst är den god?! Och ja, den blev jättegod!!
Kladdig, seg, söt och chokladig!
Enda kaoset med två barn var slickaskålen incidenten,
vilket betyder att slicka skålen kan man göra i evighet.
Men mamma vill inte att barnen ska göra det i evighet.
Mamma tar skålen för det finns inget kvar, men enligt barnen finns det ju massor kvar,
vilket resulterar i panik hos stackarna!!
Men det är så det ska vara. Att baka med barn - kaos, skratt, tårar, kladd..
Och det bästa är glädjen och den stolthet som blir hos barnen - den är obeskrivlig
Ingredienser
(ett recept från alltommat med vissa ändringar)
200g smör
4dl socker
lite salt
0,5dl kakao
4st ägg
2dl mjöl
1tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
200g mjölkchoklad (mörk choklad går också bra)
Till dekorering och severing
3dl vispgrädde + 1tsl vaniljpulver
jordgubbar
hallon
blåbär
florsocker att pudra över
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka chokladen. Rör noga ihop ägg och socker, vispa ej pösigt,
då blir kakan inte seg och kladdig.
2. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen.
Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet.
3. Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.
Häll smeten i en form med löstagbar kant, eller en form med bakplåtspapper i, 20-24cm.
4. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Kakan ska vara rejält kladdig i mitten när man tar ut den.
Låt stå i kylen några timmar för bästa resultat. Funkar jättebra över natten också.
Självklart kan man servera den ljummen också om man hellre tycker om det.
5. Här severade vi den med vaniljgrädde, jordgubbar, hallon och blåbär.
Mums!!!!
Schwarzwaldtårta
En klassiker enligt många - en schwarzwaldtårta.
Gjorde denna till min pappa som fyllde 60år.
Han tycker inte om tårtor och kakor så mycket men just
denna är faktiskt hans favorit. Så självklart var jag
ju tvungen att göra en sådan till honom!
Den är inget svårt att göra och det går utmärkt att
göra bottnarna någon dag i förväg, för att sedan bara montera ihop den.
Här har jag smaksatt den med vaniljkräm samt vaniljgrädde, just för att jag älskar vanilj.
Gjorde även den lite nyttigare genom att använda sötningsmedlet stevia.
Stevia är naturligt söt utan socker och som gör det drygare och sötare än vanligt socker och kan användas i all matlagning och bakning som ersättning för socker.
Ingredienser
4st äggvitor
200g hasselnötter
1dl stevia (eller 3dl florsocker)
7dl vispgrädde
2-3tsk vaniljpulver (eller 2msk vaniljsocker)
3dl vaniljkräm (färdig eller egengjord)
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/15/8822798-godaste-vaniljsasen-kramen/
200g mörk choklad + 50g riven
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175°.
Rita fyra rundlar på bakplåtspapper, ca 20-22 cm i diameter.
2. Mixa nötterna i en matberedare.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt stevia eller florsocker och vispa ytterligare någon minut.
4. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut till bottnar på bakplåtspapprena.
5. Grädda 15-20 min. Låt de ligga och svalna ett tag innan man försiktigt tar loss dom.
6. Vispa grädden och blanda med vaniljpulvret.
7. Gör vaniljkrämen.
8. Ta en botten, bred på ett lager vaniljkräm sedan grädde. Lägg sedan på en botten.
Gör samma med resterande bottnar, vaniljkräm och grädde.
Lägg till sist på ett lager grädde runtom hela tårtan.
9.Smält chokladen över ett vattenbad.
Häll ut den tunt på ett bakplåtspapper och låt stelna nästan helt.
Skär ut fyrkantiga bitar till garnering. Låt de stelna helt i kylen.
10. Garnera tårtan med chokladbitarna och riv över resterande choklad.