Direktlänk till inlägg 20 april 2014
Påsktårta
med mandelmarängbottnar
En påskig gul påsktårta efter påskmiddagen.
Mandelmarängbottnar och med en fyllning av
chokladmousse samt en frisk god lemoncurdmousse.
Hade en burk lemoncurd i frysen så det passade
alldeles utmärkt att ta den, blanda med lite vispgrädde
så får man en god mousse. Man kan ju såklart utesluta att
blanda curden med grädde också men jag tycker det
blir godare med en fluffig mousse.
Och en chokladmousse till passar ju till allt.
Gjorde en marängsmörkräm att täcka och spritsa den med.
Man kan säga att marängsmörkräm är som en lyxigare variant av smörkräm. Och jag tycker de är jättebra att spackla och spritsa med.
Den är dessutom godare då den inte är lika söt och inte smakar lika mycket
smör som vanlig smörkräm.
Den är lite krångligare att göra än men är väl värd besväret.
Längst ner på sidan står lite tips på hur man kan göra om det är så att
man får problem med sin marängsmörkräm. Så få inte panik, den går att rädda lätt
och man behöver inte göra om den.
Ingredienser
Mandelmarängbottnar
6st äggvitor
300g florsocker
300g mandlar
1tsk vaniljpulver
150g choklad (knappar eller grovhackade bitar)
Chokladmousse
150 g choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost
Lemoncurdmousse
2ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner (2 citroner motsvarar ca 1 1/2 dl)
75 g smör
2dl vispgrädde
Vaniljmarängsmörkräm
4 äggvitor
3 dl strösocker
2tsk vaniljsocker
350 g mjukt smör (rumstemp)
ev gul pasta/hushållsfärg
Garnering
Marsipan
Chokladägg
Nougat
Gör såhär
1. Gör chokladmoussen först då den behöver stå några timmar, eller över natten-
Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Värm grädden, men den får dock absolut inte koka!
3. Häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills det är en jämn smet.
4. Ställ in i kylen för att svalna några timmar, men gärna över natten.
5. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens.
6.Lemoncurd - Vispa ägg och strösocker i en tjockbottnad gryta.
Tillsätt saften av citronerna och vispa ytterligare någon minut.
7.Rör i smör skuret i småbitar.
8. Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm.
Rör kraftigt hela tiden.
9. Låt svalna helt i kylskåp. Vispa upp grädden och
blanda sedan grädden ihop med curden till en mousse.
(vill man spara lite på curden lägger man den i en ren tillförslutande glasburk,
då håller den sig några veckor i kylen)
10. Mandelmarängbottnar - Sätt ugnen på 175grader.
Mixa mandlarna fint i en matberedare.
11. Rita ut tre stycken ca 20cm rundlar på varsitt bakplåtspapper.
12. Vispa äggvitorna och tillsätt florsocker lite i taget.
Fortsätt vispa tills det blir fluffigt och glansigt.
13. Tillsätt vaniljpulvret och vispa ytterligare en minut.
14. Rör sedan ner de mixade mandlarna och chokladen.
15. Dela upp smeten på de tre bakplåtspapprena i rundlarna.
16. Sätt in i ugnen 15-20minuter.
Låt svalna helt innan du lossar bottnarna.
16. Montera sedan ihop tårtan med bottnar, chokladmousse
och lemoncurdmoussen.
Ställ in den i kylskåpet under tiden du gör marängsmörkrämen.
17.Marängsmörkräm - Blanda äggvitor och strösocker i en rostfribunke. Se till att bunken är ordentligt diskad. För att få bort eventuellt fett
kan du torka ur skålen med lite pressad citron.
Vispa marängen kraftigt (med elvisp) över kokande vattenbad tills den uppnår minst 60 grader,
eller tills sockerkristallerna smält helt.
Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet.
Då kan äggen istället börja koka.
18. Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat.
Häll gärna över den i en köksassistent då det tar åtminstone 10 minuter av vispning.
Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.
19. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under långsam omrörning.
Smörklicken dun tillsätter ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa.
När allt smör är tillsatt kan det se ut som en gryning massa och det är lätt att tro att man misslyckats. Men det är bara till att låta det fortsätta vispa ytterligare
någon minut på medelhastighet så kommer kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.
20. Blanda sedan i vaniljsocker och ev färg.
Sedan är den klar att täcka/spritsa med.
Tips: Om det är så att marängsmörkrämen bara blir en grynig massa beror det oftast på temperaturen på smöret. Om den är för varm löser du detta lätt genom att ställa in bunken i kylen i en kvart och vispa upp den igen sedan.
Du kan också stöta på problemet att smöret är för kallt. Då har det inte hunnit bli riktigt rumstempererat innan du tillsatte det i marängen. Då ser marängsmörkrämen ut som äggröra. Det är inte heller något problem att lösa.
Du tar en liten mängd marängsmörkräm, 1/2dl, och värmer den någon sekund i mikrovågsugnen så att den blir lite varm och rinnig. Sedan tar du och vispar ner den uppvärmda marängsmörkrämen lite i taget, väntar, och ser ifall smörkrämen går ihop. Båda dessa trix kan användas flera gånger tills smörkrämen blivit perfekt. Du behöver alltså inte börja om eller göra ny, den går att rädda.