Cilla bakar

Direktlänk till inlägg 20 april 2014

Påsktårta med mandelmarängbottnar

Av Cecilia - 20 april 2014 10:52

Påsktårta

med mandelmarängbottnar






En påskig gul påsktårta efter påskmiddagen.

Mandelmarängbottnar och med en fyllning av

chokladmousse samt en frisk god lemoncurdmousse.

Hade en burk lemoncurd i frysen så det passade

alldeles utmärkt att ta den, blanda med lite vispgrädde

så får man en god mousse. Man kan ju såklart utesluta att

blanda curden med grädde också men jag tycker det

blir godare med en fluffig mousse.

Och en chokladmousse till passar ju till allt.

Gjorde en marängsmörkräm att täcka och spritsa den med.

Man kan säga att marängsmörkräm är som en lyxigare variant av smörkräm. Och jag tycker de är jättebra att spackla och spritsa med.

Den är dessutom godare då den inte är lika söt och inte smakar lika mycket

smör som vanlig smörkräm.

 Den är lite krångligare att göra än men är väl värd besväret.

Längst ner på sidan står lite tips på hur man kan göra om det är så att

man får problem med sin marängsmörkräm. Så få inte panik, den går att rädda lätt

och man behöver inte göra om den.



 






Ingredienser


Mandelmarängbottnar

6st äggvitor

300g florsocker

300g mandlar

1tsk vaniljpulver

150g choklad (knappar eller grovhackade bitar)


Chokladmousse

150 g choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost


Lemoncurdmousse

2ägg

2 dl strösocker

saften av 2 citroner (2 citroner motsvarar ca 1 1/2 dl)

75 g smör

2dl vispgrädde


Vaniljmarängsmörkräm

4 äggvitor
3 dl strösocker

2tsk vaniljsocker
350 g mjukt smör (rumstemp)

ev gul pasta/hushållsfärg


Garnering

Marsipan

Chokladägg

Nougat



Gör såhär


1. Gör chokladmoussen först då den behöver stå några timmar, eller över natten-

 Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Värm grädden, men den får dock absolut inte koka!
3. Häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills det är en jämn smet.
4. Ställ in i kylen för att svalna några timmar, men gärna över natten.
5. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens.

6.Lemoncurd - Vispa ägg och strösocker i en tjockbottnad gryta.

Tillsätt saften av citronerna och vispa ytterligare någon minut.

7.Rör i  smör skuret i småbitar.

8. Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm.

Rör kraftigt hela tiden.

9. Låt svalna helt i kylskåp. Vispa upp grädden och

blanda sedan grädden ihop med curden till en mousse.

(vill man spara lite på curden lägger man den i en ren tillförslutande glasburk,

då håller den sig några veckor i kylen)

10. Mandelmarängbottnar - Sätt ugnen på 175grader.

Mixa mandlarna fint i en matberedare.

11. Rita ut tre stycken ca 20cm rundlar på varsitt bakplåtspapper.

12. Vispa äggvitorna och tillsätt florsocker lite i taget.

Fortsätt vispa tills det blir fluffigt och glansigt.

13. Tillsätt vaniljpulvret och vispa ytterligare en minut.

14. Rör sedan ner de mixade mandlarna och chokladen.

15. Dela upp smeten på de tre bakplåtspapprena i rundlarna.

16. Sätt in i ugnen 15-20minuter.

Låt svalna helt innan du lossar bottnarna.

16. Montera sedan ihop tårtan med bottnar, chokladmousse

och lemoncurdmoussen.

Ställ in den i kylskåpet under tiden du gör marängsmörkrämen.

17.Marängsmörkräm - Blanda äggvitor och strösocker i en rostfribunke. Se till att bunken är ordentligt diskad. För att få bort eventuellt fett

kan du torka ur skålen med lite pressad citron.

 Vispa marängen kraftigt (med elvisp) över kokande vattenbad tills den uppnår minst 60 grader,

eller tills sockerkristallerna smält helt.

Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet.

Då kan äggen istället börja koka.

 18. Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat.

Häll gärna över den i en köksassistent då det tar åtminstone 10 minuter av vispning.

Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.

 19. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under långsam omrörning.

 Smörklicken dun tillsätter ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa.

När allt smör är tillsatt kan det se ut som en gryning massa och det är lätt att tro att man misslyckats. Men det är bara till att låta det fortsätta vispa ytterligare

någon minut på medelhastighet så kommer kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.

20. Blanda sedan i vaniljsocker och ev färg.

Sedan är den klar att täcka/spritsa med.





Tips: Om det är så att marängsmörkrämen bara blir en grynig massa beror det oftast på temperaturen på smöret. Om den är för varm löser du detta lätt genom att ställa in bunken i kylen i en kvart och vispa upp den igen sedan.

Du kan också stöta på problemet att smöret är för kallt. Då har det inte hunnit bli riktigt rumstempererat innan du tillsatte det i marängen.  Då ser marängsmörkrämen ut som äggröra. Det är inte heller något problem att lösa.

Du tar en liten mängd marängsmörkräm, 1/2dl, och värmer den någon sekund i mikrovågsugnen så att den blir lite varm och rinnig. Sedan tar du och vispar ner den uppvärmda marängsmörkrämen lite i taget, väntar, och ser ifall smörkrämen går ihop. Båda dessa trix kan användas flera gånger tills smörkrämen blivit perfekt. Du behöver alltså inte börja om eller göra ny, den går att rädda.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 21 juli 2016 22:39


Nutellakladdkaka Kladdkaka är bland det godaste som finns faktiskt. Och man kan variera dom i oändlighet med olika smaksättningar. Och så är de så enkla och snabba att svänga ihop. Ett tips är ändå att röra ihop en kaka dagen innan sen ha den i...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:51


Nyttiga Hasselnötsbollar   Ferrero Rocher Här kommer en till liten nyttigare godsak att baka. Som en nyttigare variant av Ferrero Rocher kan man säga. Och jättegoda såklart!   Ingredienser   2dl hasselnötter (gärna utan...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:09


Nyttiga Snickers Jag ääälskar snickersrutor man gör själv hemma. Men tror nästan jag tycker denna versionen är snäppet godare faktiskt. Och att de är nyttiga med bra fetter och mineraler, samt smakar som snickers kan ju inte bli bättre...

Av Cecilia - 24 maj 2016 15:59


Chokladtårta För några veckor sedan fyllde jag år. Det har blivit en tradition att dottern Isabella gör tårtan, så denna gjorde vi tillsammans. En riktig chokladbomb till tårta blev det med chokladbottnar, jordbuggsfyllning. spacklad med...

Av Cecilia - 17 mars 2016 22:13


Påskbak! Nu börjar påsken 2016 närma sig. Här är lite tips och inspiration om ni vill fixa lite goa och roliga godsaker till påskhelgen. Recepten finns sedan tidigare inlagda, sök på påsk. ...

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards