Direktlänk till inlägg 10 april 2014
Schwarzwaldtårta
En klassiker enligt många - en schwarzwaldtårta.
Gjorde denna till min pappa som fyllde 60år.
Han tycker inte om tårtor och kakor så mycket men just
denna är faktiskt hans favorit. Så självklart var jag
ju tvungen att göra en sådan till honom!
Den är inget svårt att göra och det går utmärkt att
göra bottnarna någon dag i förväg, för att sedan bara montera ihop den.
Här har jag smaksatt den med vaniljkräm samt vaniljgrädde, just för att jag älskar vanilj.
Gjorde även den lite nyttigare genom att använda sötningsmedlet stevia.
Stevia är naturligt söt utan socker och som gör det drygare och sötare än vanligt socker och kan användas i all matlagning och bakning som ersättning för socker.
Ingredienser
4st äggvitor
200g hasselnötter
1dl stevia (eller 3dl florsocker)
7dl vispgrädde
2-3tsk vaniljpulver (eller 2msk vaniljsocker)
3dl vaniljkräm (färdig eller egengjord)
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/15/8822798-godaste-vaniljsasen-kramen/
200g mörk choklad + 50g riven
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175°.
Rita fyra rundlar på bakplåtspapper, ca 20-22 cm i diameter.
2. Mixa nötterna i en matberedare.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt stevia eller florsocker och vispa ytterligare någon minut.
4. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut till bottnar på bakplåtspapprena.
5. Grädda 15-20 min. Låt de ligga och svalna ett tag innan man försiktigt tar loss dom.
6. Vispa grädden och blanda med vaniljpulvret.
7. Gör vaniljkrämen.
8. Ta en botten, bred på ett lager vaniljkräm sedan grädde. Lägg sedan på en botten.
Gör samma med resterande bottnar, vaniljkräm och grädde.
Lägg till sist på ett lager grädde runtom hela tårtan.
9.Smält chokladen över ett vattenbad.
Häll ut den tunt på ett bakplåtspapper och låt stelna nästan helt.
Skär ut fyrkantiga bitar till garnering. Låt de stelna helt i kylen.
10. Garnera tårtan med chokladbitarna och riv över resterande choklad.