Cilla bakar

Alla inlägg under mars 2014

Av Cecilia - 31 mars 2014 19:17

          Thereses

  fruhippa/födelsedags

                                   Tårta







I helgen överraskade vi en vän med en fruhippa.

Det var ett tag sedan bröllopet var men med barn och mycket

annat imellan kan det vara svårt att få ihop det.

Bättre sent än aldrig ju!

Dessutom var det ju hennes födelsedag!

Så två flugor i en smäll  

Så ja, det blev alltså lite tårtbakande dagen till ära.

En mindre men mastig tårta bestående av tunga, saftiga chokladbottnar

och som fyllning blev det chokladmousse samt glasscreme.

Sen är den täckt i marsipan. Skulle egentligen blivit av sugarpaste,

men av nån anedning ville inte den som jag ville (hålla ihop!!)

så den åkte i väggen och jag fick i alla hast och brist på tid

bege mig till bageriet för att istället försöka få tag på lite marsipan.

Och det fick jag - Tack Conditori Nordpolen för det!

Så färdig blev den och av tjejerna bra betyg.


Tips: Chokladbotten hittar jag nu inte vilken sida jag hittade detta nya receptet på.

Men tyckte det blev väldigt gott. Som sagt, tyngre bottnar men saftiga

och lite kladdiga. Och det går utmärkt att inte använda till just delade bottnar också.

Lägg på ett lager ganache så funkar det fint!



 



 



Ingredienser


Botten

1dl kakao

2dl socker

2dl mjölk

150g rumstempererat smör

3dl mjöl

1msk vaniljsocker

1,5ttsk bakpulver


Glasscreme

3dl vispgrädde

3dl vaniljkräm (hemmagjord eller färdigköpt)


Chokladmousse

3dl vispgrädde

100g mörk choklad


Smörkräm

115g smör

4-5dl florsocker

2tsk kokande vatten

2tsk vaniljsocker


Gör såhär


1. Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret och låt svalna.

2.Vispa smöret och resten av sockret poröst.

3. Vispa ner ett ägg i taget.

4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet.

5. Häll smeten i en smord form på 15 cm. Grädda i 175 gr i ca 40 min.

6.Glasscreme - Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen.

Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. 

Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till.

7. Chokladmousse - gör du helst dagen innan.

Värm grädden och lägg i chokladen. (får ej koka)

Efter minst 4timmar eller nästa dag vispar du upp den som vanligt.

7. Dela tårtbottnarna och lägg på ett lager glasscreme.

Lägg på en botten och sedan ett lager av chokladmoussen.

8. Lägg till sist på den sista tårtbotten.

Täck tårtan i plastfolie och lägg den gärna i fysen, den blir då

lättare att spackla.

9. Smörkräm - Vispa smöret fluffigt i minst 10min. Det smakar mindre smör

då samt blir krämigare. Tillsätt sedan florsockret lite i taget samt vaniljsockret.

Avlsuta med vattnet och se hur konsistensen blir.

Vill du ha den lösare tillsätt lite mera vatten. Är den för lös

tillsätt mera florsocker.

10. Spackla tårtan med smörkrämen i ett jämt tunt lager.

11. Täck med marsipan, sugarpaste eller kanske vill du spritsa

som dekoration,





Av Cecilia - 17 mars 2014 18:49



Bästa

pizzadegen





Vi gjorde hemmagjord pizza i helgen, även egen tomatsås

och pizzasallad. Det är ju det godaste.

Men denna gången blev degen till pizzan riktigt bra, jäste väldigt bra

och blev luftigt och gott.

Det blev bra dels därför att jag testade att

använda mjölet manitoba cream.

Det är ett mjöl med hög proteinhalt som gör att degen binder mer vätska än vanligt mjöl

och därmed ger brödet sin önskvärda volym.


 Detta blir en stor deg som räcker till två stora pizzor.

Om du vill spara en del av degen kan du frysa ner den i en oljad påse.
Degen kan dock fortsätta att jäsa i frysen så var noga med att lämna

lite extra utrymme i påsen.







Ingredienser

2st stora pizzor eller 4st små


3,5 dl varmt vatten
1 påse torrjäst 
1msk honung 
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
ca 10dl manitoba cream



Gör såhär



1. Mät upp varmt vatten (37grader) i en stor skål.
2. Lös upp torrjästen och honungen i det varma vattnet och låt stå i 10 minuter s

å att jästen börjar verka.
3.Tillsätt oljan och saltet och rör sakta i hälften av mjölet.
4.Ta ut degen på ett rent och mjölat arbetsbord och
tillsätt med jämna mellanrum mjöl tills degen är slät och elastisk och

inte längre fastnar i dina händer eller i bordet. Degen behöver knådas ett tag, 10-15min.
5. Forma degen till en boll och täck skålen med en kökshandduk.
Låt degen jäsa på en varm plats i en timme.
När degens storlek har fördubblats är den redo att användas.
6. Grädda pizzan i 200-225 grader i 8-10 minuter.




Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards