Alla inlägg under mars 2014
Thereses
fruhippa/födelsedags
Tårta
I helgen överraskade vi en vän med en fruhippa.
Det var ett tag sedan bröllopet var men med barn och mycket
annat imellan kan det vara svårt att få ihop det.
Bättre sent än aldrig ju!
Dessutom var det ju hennes födelsedag!
Så två flugor i en smäll
Så ja, det blev alltså lite tårtbakande dagen till ära.
En mindre men mastig tårta bestående av tunga, saftiga chokladbottnar
och som fyllning blev det chokladmousse samt glasscreme.
Sen är den täckt i marsipan. Skulle egentligen blivit av sugarpaste,
men av nån anedning ville inte den som jag ville (hålla ihop!!)
så den åkte i väggen och jag fick i alla hast och brist på tid
bege mig till bageriet för att istället försöka få tag på lite marsipan.
Och det fick jag - Tack Conditori Nordpolen för det!
Så färdig blev den och av tjejerna bra betyg.
Tips: Chokladbotten hittar jag nu inte vilken sida jag hittade detta nya receptet på.
Men tyckte det blev väldigt gott. Som sagt, tyngre bottnar men saftiga
och lite kladdiga. Och det går utmärkt att inte använda till just delade bottnar också.
Lägg på ett lager ganache så funkar det fint!
Ingredienser
Botten
1dl kakao
2dl socker
2dl mjölk
150g rumstempererat smör
3dl mjöl
1msk vaniljsocker
1,5ttsk bakpulver
Glasscreme
3dl vispgrädde
3dl vaniljkräm (hemmagjord eller färdigköpt)
Chokladmousse
3dl vispgrädde
100g mörk choklad
Smörkräm
115g smör
4-5dl florsocker
2tsk kokande vatten
2tsk vaniljsocker
Gör såhär
1. Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret och låt svalna.
2.Vispa smöret och resten av sockret poröst.
3. Vispa ner ett ägg i taget.
4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet.
5. Häll smeten i en smord form på 15 cm. Grädda i 175 gr i ca 40 min.
6.Glasscreme - Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen.
Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden.
Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till.
7. Chokladmousse - gör du helst dagen innan.
Värm grädden och lägg i chokladen. (får ej koka)
Efter minst 4timmar eller nästa dag vispar du upp den som vanligt.
7. Dela tårtbottnarna och lägg på ett lager glasscreme.
Lägg på en botten och sedan ett lager av chokladmoussen.
8. Lägg till sist på den sista tårtbotten.
Täck tårtan i plastfolie och lägg den gärna i fysen, den blir då
lättare att spackla.
9. Smörkräm - Vispa smöret fluffigt i minst 10min. Det smakar mindre smör
då samt blir krämigare. Tillsätt sedan florsockret lite i taget samt vaniljsockret.
Avlsuta med vattnet och se hur konsistensen blir.
Vill du ha den lösare tillsätt lite mera vatten. Är den för lös
tillsätt mera florsocker.
10. Spackla tårtan med smörkrämen i ett jämt tunt lager.
11. Täck med marsipan, sugarpaste eller kanske vill du spritsa
som dekoration,
Bästa
pizzadegen
Vi gjorde hemmagjord pizza i helgen, även egen tomatsås
och pizzasallad. Det är ju det godaste.
Men denna gången blev degen till pizzan riktigt bra, jäste väldigt bra
och blev luftigt och gott.
Det blev bra dels därför att jag testade att
använda mjölet manitoba cream.
Det är ett mjöl med hög proteinhalt som gör att degen binder mer vätska än vanligt mjöl
och därmed ger brödet sin önskvärda volym.
Detta blir en stor deg som räcker till två stora pizzor.
Om du vill spara en del av degen kan du frysa ner den i en oljad påse.
Degen kan dock fortsätta att jäsa i frysen så var noga med att lämna
lite extra utrymme i påsen.
Ingredienser
2st stora pizzor eller 4st små
3,5 dl varmt vatten
1 påse torrjäst
1msk honung
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
ca 10dl manitoba cream
Gör såhär
1. Mät upp varmt vatten (37grader) i en stor skål.
2. Lös upp torrjästen och honungen i det varma vattnet och låt stå i 10 minuter s
å att jästen börjar verka.
3.Tillsätt oljan och saltet och rör sakta i hälften av mjölet.
4.Ta ut degen på ett rent och mjölat arbetsbord och
tillsätt med jämna mellanrum mjöl tills degen är slät och elastisk och
inte längre fastnar i dina händer eller i bordet. Degen behöver knådas ett tag, 10-15min.
5. Forma degen till en boll och täck skålen med en kökshandduk.
Låt degen jäsa på en varm plats i en timme.
När degens storlek har fördubblats är den redo att användas.
6. Grädda pizzan i 200-225 grader i 8-10 minuter.