Direktlänk till inlägg 17 mars 2014
Bästa
pizzadegen
Vi gjorde hemmagjord pizza i helgen, även egen tomatsås
och pizzasallad. Det är ju det godaste.
Men denna gången blev degen till pizzan riktigt bra, jäste väldigt bra
och blev luftigt och gott.
Det blev bra dels därför att jag testade att
använda mjölet manitoba cream.
Det är ett mjöl med hög proteinhalt som gör att degen binder mer vätska än vanligt mjöl
och därmed ger brödet sin önskvärda volym.
Detta blir en stor deg som räcker till två stora pizzor.
Om du vill spara en del av degen kan du frysa ner den i en oljad påse.
Degen kan dock fortsätta att jäsa i frysen så var noga med att lämna
lite extra utrymme i påsen.
Ingredienser
2st stora pizzor eller 4st små
3,5 dl varmt vatten
1 påse torrjäst
1msk honung
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
ca 10dl manitoba cream
Gör såhär
1. Mät upp varmt vatten (37grader) i en stor skål.
2. Lös upp torrjästen och honungen i det varma vattnet och låt stå i 10 minuter s
å att jästen börjar verka.
3.Tillsätt oljan och saltet och rör sakta i hälften av mjölet.
4.Ta ut degen på ett rent och mjölat arbetsbord och
tillsätt med jämna mellanrum mjöl tills degen är slät och elastisk och
inte längre fastnar i dina händer eller i bordet. Degen behöver knådas ett tag, 10-15min.
5. Forma degen till en boll och täck skålen med en kökshandduk.
Låt degen jäsa på en varm plats i en timme.
När degens storlek har fördubblats är den redo att användas.
6. Grädda pizzan i 200-225 grader i 8-10 minuter.