Direktlänk till inlägg 14 januari 2014
Tekakor
Härligt, goda, fluffiga tekakor!
Sååå gott med smör och ost på
Ge degen tid, omtanke och kärlek så fixar ni det!
Ingredienser:
50g jäst (torr jäst använder jag, men går alldeles utmärkt med vanilg också)
3msk ljus sirap
1 äggula
5dl mjölk
13-15dl vetemjöl special (byt ut 5dl mjöl mot dinkelmjöl för en lite grövre tekaka)
1tsk salt
200 rumsvarmt smör
Gör såhär
1. Häll i ca 12dl av mjölen, jäst och salt i en bunke.
2. Värm mjölken till strax lver fingervarmt.
Tillsätt sirap och äggula.
3. Använd gärna en assistent. Blanda i mjölkblandningen
i mjölet och kör på låg hastighet.
4. Blanda i smöret, lite i taget.
Höj ett steg och arbeta degen ca 5min.
5. Låt jäsa 45min.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela den i tjugo lika stora delar och forma till bullar.
7. Låt jäsa i fem minuter. Kavla sedan ut dom till runda kakor
och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sex stycken på varje plåt.
8. Nagga dom med en gaffel och låt jäsa ytterligare 30-40min
under bakduk.
9. Grädda dom mitt i ugnen 6-8min på 250grader.
10. Ta ut och låt svalna på galler.
Smör, ost och ett glas mjölk till det ...mmmmm!