Direktlänk till inlägg 1 januari 2014
Trippel nyårsdessert
-Chokladtryffelterrin
-Tobleroneparfait med kolasås och halloncoulis
-Varm vit chokladdryck med vanilj och lime
Igår var det ju som sagt nyår.
Vi hade en trevlig kväll tillsammans med vänner, barn,
och mycket god mat. Jag stod för desserten och kunde verkligen
inte välja vad jag skulle göra, så jag gjorde alltihopa istället -
alltså blev det en trippeldessert!
Jag blev nöjd och det blev en perfekt avslutning på
det gamla året. Och choklad går ju aldrig fel.
Och ni behöver ju faktiskt inte vänta till nåsta nyår
för att göra denna smaskiga dessert,
passa på till trettonhelgen vettja
Ingredienser
Chokladtryffelterrin
200g mörk choklad (70%)
200g mjölkchoklad
250g vit choklad
25g smör
1,5dl + 1dl + 1dl vispgrädde
Halloncoulis
3dl frysta hallon
ca 2msk socker
Tobleroneparfait
175g toblerone
3st äggulor
0,5dl socker
2,5dl vispgrädde
1 burk karameliserad mjölk (kolasås)
Varm vit chokladdryck
300g vit choklad
1 burk kokosmjölk (ca 4dl)
2dl vispgrädde
2dl mjölk
limesaft från två st lime
2tsk vaniljsocker
Dekoration
Hallon och blåbär
Gör såhär
1. Chokladtryffelterrin. Pensla insidan av en avlång form, ca 1liter, med olja.
Klä den invändigt med plastfolie.
2. Hacka den mörka chokladen och lägg den i en bunke.
Koka upp 1,5dl grädde. Häll grädden över chokladen och vispa slätt.
Häll chokladtryffeln i formen, ställ in i frysen till den har stelnat.
3. Hacka mjölkchokladen och lägg i en bunke.
Koka upp 1dl grädde, häll över chokladen och vispa slätt.
Häll över chokladen över den mörka chokladen i formen.
Ställ in formen igen i frysen till tryfflen stelnat.
4. Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke.
Tärna smöret. Koka upp 1dl grädde och häll över chokladen.
Tillsätt smöret och vispa slätt.
Häll den vita chokladen över över mjölkchokladtryffeln
och ställ tillbaka formen i frysen tills den har stelnat.
5. Ta chokladtryffeln ur formen.
Skölj en vass kniv i varmt vatten och skär terrinen i skivor.
6. Halloncoulis. Tina hallonen och mixa dem med en stavmixer
eller mosa med en slev. Passera dem genom att pressa med en slickepott
genom en sil. Rör sedan ner sockret.
7. Tobleroneparfait. Smält tobleronen i mikro eller över vattenbad.
Vispa äggulor och socker pösigt.
8. Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten.
9. Blanda ner 1/3 av ägg-och gräddblandningen i den smälta tobleronen
och rör den slät. Häll sedan chokladsmeten i resten av ägg-och gräddsmeten.
Klä en 1-liters form med plastfolie och häll i smeten.
10. Klicka ut kolasåsen i smeten och rör ut och separera den med en gaffel.
11. Ställ in parfaiten i frysen minst 4timmar.
Ta ut den en stund innan och skär den i skivor.
12. Varm vit chokladdryck. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka upp kokosmjölk, grädde, mjölk och limesaft.
13. Blanda i vaniljsockret. blandingen över chokladen
och vispa samman tills den blir slät.
14. Häll upp i serveringsglas.
God fortsättning på det nya året!