Alla inlägg under september 2013
Hugos
Doptårtor
I helgen fick jag göra två stycken doptårtor till en liten Hugo.
De bestod av chokladbottnar, mjölkchokladmousse,
hallonmousse, samt så var de spritsade i
yoghurtfrosting bestående av turkisk yoghurt och vispgrädde
smaksatt med vanilj. Dekorerad med massa blåbär och hallon.
Isabellas
kladdiga kladdkaka
med extra topping
Eftersom jag stod och höll på med en beställningstårta och Bella
inte fick mer än titta på och var så sugen på att själv få
spritsa och dekorera var det ju inte mer än rätt att vi gjorde
en liten tårta som hon själv kunde få greja med.
Så detta kan ni göra alla som har barn och vill baka.
En enkel kladdkaka, sen är det bara eran fantasi som sätter gränser!
Dekorera genom att spritsa grädde eller smörkräm i olika färger,
strö på strössel, mandelspån, godis, pärlor, vad som helst - eller varför inte allting!
Här är vårat recept - barnsligt gott!!
Så kör igång redan nu - ha skoj med barnen i köket och kladda ner och
låt mjölet hamna i håret..och glöm inte slicka skålen
Ingredienser
150g smör
1dl sirap
2dl socker
1dl kakao
2tsk vaniljsocker
2st ägg
2dl vetemjöl
1msk kokos (eller ströbröd att bröa med)
Dekorering
Nutella
M&M:s
mandelspån
strössel
rosa och vita pärlor och hjärtan
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en springform med kokos (eller ströbröd)
3. Smält smör och sirap i en kastrull.
4. Ta bort kastrullen från plattan. Blanda kakao, socker och vaniljsocker och
vänd ner i kastrullen och rör om till allt blandats.
5. Rör ner ett ägg i taget och blanda samman.
6.Häll smeten i en 24cm form och grädda ca 20 min i nedre delen av ugnen.
Den skall vara fast i kanterna men kladdig i mitten när den är klar.
7. Låt svalna helt.
8. Bred på ett lager nutella över kakan.
9. Spritsa vispgrädde eller smörkräm o valfri färg om man vill.
Annars dekorerar man helt valfritt med precis vad man vill!
10. Underbart kladdigt gott!!
Gustavs
födelsedagstårta
-Cillas moussetårta
En födelsedagstårta till lilla
söta killen Gustav som fyllt ett år.
Det var en önskan om ännu en av mina
numera populära moussetårtor
(http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/06/30/9982304-cillas-moussetarta-de-lux/)
så så fick det bli
Nöjda och glada blev dom för tårtan, så otroligt kul!!!
Vaniljpannacotta
med äppelkompott &
knäckigt smultopping
Nu när hösten har kommit är det ju högsäsong
för bla äpplen. Och det har jag ett sug efter
nu såhär i säsong bla med lite kanel och kardemumma
på det..mmm!
Så här kommer en god dessert med en härlig
vaniljpannacotta som gifter sig bra med äppelkompott,
och såklart en god knäckig topping på det.
En riktig höstig dessert!
Ingredienser
4port
Pannacotta
1,5 gelatinblad
3dl vispgrädde
0,5dl socker
1tsk vaniljpulver
Äppelkompott
1dl vatten
0,5dl socker
0,5tsk vaniljpulver
1tsk kanel
1 stort äppel eller två små
Knäckig topping
25g smör
3msk råsocker
1dl havregryn
1tsk kanel
0,5tsk kardemumma
Gör såhär
1. Börja med äppelkompotten - skala och skär
äpplet i små tärningar.
2. Koka upp vatten, socker, kanel och vaniljpulver.
Blanda i äppelbitarna och låt koka på
svag värme någon minut så att äppelbitarna mjuknar.
3. Sila kompotten genom en sil. Ställ åt sidan att svalna.
4. Pannacotta - Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5min.
5. Koka upp vispgrädde, socker och vaniljpulver.
Ta kastrullen åt sidan och lägg i gelatinbladen.
Blanda tills de har smält.
6. Ta fram fyra portionsskålar/glas. Lägg hälften av äppelkompotten
i botten av varje portion.
7. Häll över pannacottan. Ställ in i kylen minst två timmar.
8. Gör under tiden toppingen - smält smör i en kastrull och häll i råsocker.
Låt det smälta och bubbla till ljusbrunt.
9. Tillsätt havregryn, kanel och kardemumma.
10. Låt allt bli rostat, men rör om då och då så det ej bränns.
Häll upp i en skål och låt svalna.
11. När pannacottan har stelnat lägg på resterande av äppelkompotten.
Hacka till och strö över toppingen.