Direktlänk till inlägg 16 juni 2013
Kanel &
vaniljsnurror
Nygräddade bullar är alltid det bästa och godaste.
Och dessa går ju självklart att frysa in och
ta upp när andan faller på och man får gäster.
Ingredienser
50g jäst (ett paket torrjäst)
125g smör
3dl mjölk
2dl grädde
1dl socker
0,5krm salt
0,5tsk vaniljpulver
2tsk stött kardemumma
12-14dl vetemjöl
Fyllning
ca 75g rumsvarmt smör
3msk kanel
0,5dl socker
3tsk kardemumma
1msk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
pärlsocker
Gör såhär
1. Smält smöret. Häll i mjölken och grädden
och värm till fingervarmt, 37grader.
2. Blanda jäst, socker, salt, kardemumma,
vaniljpulver och nästan allt mjöl i en bunke.
3. Häll över smörblandningen, blanda och knåda sedan
degen några minuter till den blir smidig.
4. Låt jäsa under bakduk ca 45min.
Till dubbel storlek.
5. Gör under tiden fyllningen;
Blanda det rumsvarma smöret med kanel, kardemumma, socker
och vaniljsocker.
6.. Dela den färdigjästa degen i två delar på ett mjölat bakbord.
Kavla ut varje del till en rektangel.
Bred ut fyllningen i ett jämt lager överallt.
7. Vik ihop rektangeln på mitten.
8. Skär ca 2cm breda remsor.
Skär en skåra i varje remsa, men stoppa ca 1cm från den ihopvikta kanten
som håller ihop degen.
9. Tvinna de två "byxbenen " till snurrade längder.
10. Snurra ihop den tvinnande delen till en snurra.
Fäst änden ordentligt under bullen.
11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa ytterligare under bakduk ca 30min.
12. Sätt ugnen på 225grader.
13. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö
över pärlsocker.
14. Grädda bullarna mitt i ugnen 6-9min och
låt sedan avalna på ett ugnsgaller.
Njut med ett glas kall mjölk,
det tycker jag är godast