Alla inlägg under maj 2013
Blåbär & vanilj
Tårta
Lämnat över en tårta till ett 40-års kalas idag.
Det blev en tårta av sockerkaksbottnar med en hint av kardemumma,
och lager av blåbär- och vaniljmousse.
Blev riktigt nöjd med den och hoppas att den ska smaka också.
Det gjorde den när skålarna slickades rena iaf
Recept kommer.....
Dubbel kladdkaketårta
med kolamousse
och chokladganache
En tårta jag gjorde till en kille som fyllde 20 år.
Önskemålet var en choklad/kladdkaka.
Så det blev en högre tårta med en diameter på 15cm.
Två kladdkakor, lite kolamousse emellan bottnarna,
sedan chokladganache av mjölkchokad över.
Spritsad vispgrädde samt jordgubbar.
En riktig chokladbomb med andra ord
Liten hjälpreda(?) i köket....
Rabarberrutor
med smultopping
Rabarberrutor med kanel och härlig smultopping.
Enkelt i långpanna och framför allt goda
små rackare
Gjorde samma smultopping som jag brukar göra på bärpajer.
Vill man lyxa till det servera ihop med glass eller vaniljsås,
annars äts de som de är.
Perfekta att frysa in!
Ingredienser
ca 25st
200g smör
4st ägg
5dl socker
8dl mjöl
4tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
2dl mjölk
Fyllning
ca 3st rabarberstjälkar
0,5dl socker
1msk potatismjöl
1msk kanel
Smultopping
150g smör
1,5dl vetemjöl
3dl havregryn
2msk strösocker
2msk muscovadosocker
0,5dl sirap
2tsk vaniljsocker
1,5tsk bakpulver
100g vit choklad - 50g riven, 50g grovhackad
Gör såhär
1. Särr ugnen på 200grader.
Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner i äggsmeten tillsammans med smör och mjölk.
4. Häll smeten i en långpanna, ca 30*40cm,
med bakplåtspapper i botten.
5. Fyllning - Skala rabarberna och skiva i
ca 1cm tunna skivor. Blanda rabarber med socker,
potatismjöl samt kanel. Fördela rabarberna jämt över smeten.
6. Smultopping - Blanda all ingredienserna till smuldegen i en bunke.
Det ska bli smulor av degen så nyp ihop smöret
med de torra ingredienserna. Strö över smeten.
7. Grädda i ugnen ca 25min.
Låt svalna och skär i rutor.
Cillas mumsiga
Rabarber & hallonsmulpaj
Nu har rabarberna äntligen kommit!
Och en klassiker att göra då är såklart rabarberpaj.
Har tyvärr inga egna rabarber (ännu) men snälla grannar har gott
om det så fick låna några!
Hallon använder jag mig också av, samt en tjock smultopping över.
Smuldegen jag gör innehåller bla vit choklad som gifter sig
väldigt bra med just rabarber och hallon.
Denna pajen gick åt som smör. Vi var bara fyra personer men det
blev inte mycket kvar...såå gott
Nu har jag dock inte 100% koll på hur mycket av alla
ingredienser jag använde så detta är ca mått.
Det viktigaste är att smaka av smuldegen.
När man tycker om den, då är den bra
Servera med vaniljsås eller glass såklart!
Ingredienser
400g rabarber
2dl hallon - frysta går bra
2msk potatismjöl
1dl strösocker
Smuldeg
150g smör
1,5dl vetemjöl
3dl havregryn
2msk strösocker
2msk muscovadosocker
0,5dl sirap
2tsk vaniljsocker
1,5tsk bakpulver
100g vit choklad - 50g riven, 50g grovhackad
Gör såhär
1. Skala och skiva rabarberba i ca 1cm tjocka bitar.
2. Blanda rabarber och hallon med potatismjöl och socker
i en bunke.
3. Häll över blandningnen i en form.
4. Blanda all ingredienserna till smuldegen i en bunke.
Det ska bli smulor av degen så nyp ihop smöret
med de torra ingredienserna.
Smaka av!
5. Strö över smuldegen över rabarber-och hallonblandningen.
Det ska täcka bären ordentligt med ett lite tjockare lager.
6. Grädda mitt i ugnen, 200grader 20-30min.
7. Servera ihop med vaniljsås eller glass, eller båda!
Njut!
Det var inte mycket kvar av pajen, tur det fanns en bit kvar
så jag fick en bild iaf
Att dippa frukt och bär i choklad är ju bara så gott! Här är en annan god sak man kan dippa i. Denna kan man smaksätta precis hur man vill och vad man tycker om; jordgubbar, hallon, blåbär eller varför inte allihop! 200g Philadelphiaost. 2dl marshmallowfluff. 1dl valfria bär Blanda alla ingredienser väl till en krämig smet. Ha den gärna i kylen en stund innan servering. Dippa sedan favoritfrukterna- och bären, mmmmm!
Måndagslyx med de två godaste pannacottorna jag vet - vit choklad och mjölkchoklad. Varför nöja sig med en smak, varför inte göra dom ihop? Sagt och gjort, det kunde inte bli bättre!!! (Recept på dessa pannacottor finns sedan tidigare). Mmmmmmmm!!
Cillas
Chocolate n´Peanutbutter
Cookies
Nu har jag efter några bakningar kommit fram
ett ett recept jag är nöjd med.
Dessa kakorna av choklad, nutella och jordnöttsmör
blir väldigt goda och det är svårt att bara ta en!
De ska vara en aning sega i mitten, smaka choklad och jordnötter.
Jag är väldigt dålig på att hålla koll på hur mycket av
ingredienserna jag häller i när jag mixtrar i köket
men nu ska jag nog ha fått till det
Det har blivit välidgt uppskattade, inte minst på vårmarknaden
för någon vecka sedan då jag fick mycket beröm för dom,
skojskoj!!
Ingredienser
2st ägg
1,5dl farinsocker
1,5dl strösocker
200g mjölkchoklad
0,5tsk vaniljpulver
3dl mjöl
1,5dl kakao
1tsk bakpulver
en nypa salt
75g rumsvarmt smör
2dl jordnötssmör
2dl nutella
100g vit choklad
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 180grader.
Vispa ägg, farinsocker samt strösocker fluffigt.
Använd helst en köksassistant, blir enklast så
då jag hade den igång hela tiden på låg hastighet.
2. Smält under tiden mjölkchokladen i vattenbad
eller försiktigt i mikron. Rör sedan i vaniljpulvret.
Häll i äggblandningen.
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
Häll detta i chokladblandningen under
fortsatt vispning lite i taget.
4. Blanda sedan i smöret i små bitar åt gången.
5. Blanda till sist i nutella och jordnötssmör.
6. När degen är väl blandad rulla ut till små bollar
och lägg på en plåt med bakplåtspapper, ca 12st/plåt.
Tryck till dom lätt så att det blir lite plattare.
7. Grädda mitt i ugnen 8-10min.
Låt svalna.
8. Smält den vita chokladen och ringla sedan över de
avsvalnade kakorna.
Mmmmmmm
Blev en av mina favoriter i repris - Key Lime Pie ikväll. Så otroligt god, och så enkel att göra. Jag smaksätter min digestivebotten med kanel och använder muskovadosocker. Samt spritsar pajen med några toppar vit chokladmousse. Kan inte bli mycket godare Mmmmm;) Do it!! (sök efter pajen på tidigare recept)