Alla inlägg under februari 2013
Cillas små
Moussesemlor
Varje år när det börjar bli semledags kommer
det en rad olika varianter på hur man kan göra
sina semlor. Här kommer min variant!
Då jag fortfarande tycker det ska vara rätt så traditionella
har jag egentligen inte ändrat så mycket.
Bara gjort dom lite lyxigare..och godare..
Då jag inte är någon stor beundrare av bara vanlig grädde
så gjorde jag vit chokladmousse, samt så fick det bli en
klick av mörk chokladmousse också.
Några fick en fyllning av vaniljkräm och resterande
vaniljmandelmassafyllning. Ja, jag älskar ju smaken
av vanilj så vanilj blev det!
Florsockret var slut så fick tyvärr inte till
den där sista touchen på semlorna som det ska vara
på toppen..men det blev bra ändå
Ingredienser
ca30st
Bullar
50g torrjäst
150g smör
5dl mjölk
1,5dl socker
0,5tsk salt
2tsk stött kardemumma
0,5tsk vaniljpulver
ca 14dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning
200g mandelmassa
0,5dl mjölk
1tsk vaniljpulver/1st vaniljstång
Riv mandelmassan och blanda med mjölk och vaniljpulver.
vaniljkräm
se recept här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/15/8822798-godaste-vaniljsasen-kramen/
5dl vispgrädde
100g vit choklad
100g mörk choklad
Denna fyllningen förbereds dagen innan helst.
Värm 2,5dl vispgrädde i en kastrull och lägg i 100g vit choklad.
Låt den smälta.
Gör desamma med den mörka chokladen.
Låt stå över natten helst.
Vispa till ett fluff.
Gör såhär
1. Blanda jäst, socker, salt, kardemumma,
och det mesta av mjölet i en bunke.
2. Smält smöret, häll i mjölken och vaniljpulver.
Värm till 37grader.
3. Häll ner vätskan i mjölblandningen.
Arbeta till en smidig deg.
4. Låt jäsa under bakduk 30-40min.
5. Sätt ugnen på 200grader.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och
arbeta degen lite snabbt.
6. Forma små runda bullar och sätt dom på en
plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa ytterligare 30min.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg
och grädda mitt i ugnen ca 12min.
Låt dom svalna på ett galler under bakduk.
9.Skär av toppen på bullarna till lock.
Lägg eller spritsa en klick vaniljmandelmassafyllning
eller vaniljkräm på varje semla.
10. Spritsa först på den vita chokladmoussen
och sedan en klick av den mörka chokladen.
11. Sätt på locket och pudra semlorna med florsocker.
Mmmm!
Gör nåt gott till Alla hjärtans dag till dina käraste! Cupcakes funkar alltid och här gjorde jag några till mina hjärtan. Vaniljcupcakes med löjligt god nutella och philladelphia frosting blev en god avslutning på kvällen. Tillsammans med mintchokladdoppade jordgubbar, och favoriterna M&M's tror jag att jag vann min mans hjärta, än en gång..:)
Chokladmoussetårta
de luxe
I helgen som gick blev det även en annan
tårta som bakades, och åts ..
Detta är en favorit i repris men jag la i lite extra saker
som gjorde den mera de luxe.
Detta är alltså en mycket god och chokladig tårta som
bara måste provas.
Kladdkakebotten med chokladmousse ovanpå.
Nu la jag även till egengjord kolasås samt
ett lager bananer någonstans där mittemellan
bottnen och moussen
Krossade maränger och lite flagad mandel ovanpå
gjorde sista touchen.
Gör den gärna en dag innan. Den blir bara godare
ju längre den får stå och dra till sig lite.
Här är receptet;
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/01/6567807-chokladmoussetarta-med-maranger-och-pistagenotter/
Volangtårta
Min bästaste Emelie fyllde 25 år för en månad sedan.
Jag kunde tyvärr inte vara med och fira henne men lovade
att göra en tårta till henne.
Så i helgen blev det tårtbakande och lite firande
Tårtan bestod av sockerkaksbottnar, tobleronemousse och
vaniljmousse. Spacklad med vit chokladsmörkräm och
täckt med marsipan av jordgubbssmak.
Målad med lite rosa food paint.
En liten sko fick pryda toppen av tårtan.
Den hittade jag här;
http://www.littledessert.se/shop/
Där fanns även en sko form jag haft ögonen på ett tag och
var nu tvungnen att testa och göra en.
Perfekt till min skotokiga vän!
Jag fick den inte alls så tjusig som jag ville ha den, mycket i
brist på tid då det är väldigt pilligt och trixigt att göra.
Dessutom till min fasa råkade jag bryta klacken på den!
Hann inte göra om hela skon så fick fixa till den så gott det gick.
Nu har jag nåt jag behöver öva på iaf