Alla inlägg under januari 2013
Pizzabullar
Idag har vi gjort pizzabullar!
Perfekta till barn som ett mellanmål och fika
eller på picknick.
Gör en sats och ha i frysen, kan inte bli enklare.
Ingredienser
30-35 små bullar
50 gram jäst (torrjäst 1påse)
75 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl Tomatpure
Oregano
Pizzakrydda
200 gram strimlad rökt skinka
3 dl riven ost
Pensling
Uppvispat ägg
ost
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225grader.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.
Värm upp till fingervarmt 37grader.
2. Blanda jästen, nästan all mjöl samt saltet.
3. Blanda i mjölblandningen i smörblandningen
och arbeta till en smidig deg.
4. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
5. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
Kavla ut dom till rektangler.
6. Bred på tomatpuren.
Lägg på skinka, ost och kryddorna.
7. Rulla ihop detta till en längd och skär i lagom
stora skivor och lägger bullarna i muffinsformar.
8. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö
över riktligt med ost.
10. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12min.
Gott med att glas kall mjölk till!
Chokladkaka
med nutella, mandel och blåbär
Gjorde en liten gullig chokladtårta häromdagen.
Det är egentligen ett recept på kladdkaka
men jag provade att göra den i en 15cm form istället
för vanliga 24cm.
Den behövde då gräddas lite längre, och jag hade nog min
inne för länge för hade velat haft den lite kladdig.
Men den blev bra ändå, smaken var mumsig
Ingredienser
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt
ca 2dl nutella
100g mandelspån
blåbär
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3.Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
4. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Blanda ihop det försiktigt med äggsmeten.
5. Häll ner smeten i en brödad form.
6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig
kladdkaka du vill ha.
(Jag gräddade min ca30min i 15cm form)
7. Låt svalna.
Bred nutella över tårtan och garnera med
mandelspån och blåbär.
Servera med vaniljsås, grädde eller glass!
Gino
med hemgjord glass
En gammal klassiker men ack så gott.
Varm frukt under ett täcke av vit choklad.
Jag la även i råsocker och kokos vilket gör det
lite extra mumsigt enligt mig.
Till det blev det hemmagjord gräddglass.
Lånade en glasmaskin av Karin, så tackar för lånet.
Glassen blev sååå god!
Jag gillar kontrasten med den varma frukten till den kalla glassen.
Så enkelt, så gott!
Ingredienser
ca 6port
Valfri blandad frukt - jag tog :
vindruvor, banan, päron, cantaloupmelon, galiamelon
200g vit choklad
2dl kokos
1dl råsocker
Servera glass till
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 250g grillvärme.(ej undervärme)
2. Skiva frukterna och lägg dem i en ugnsfast form.
3. Riv chokladen och blanda med kokosen och råsockret.
4. Täck frukten med chokladblandningen
5. Gratinera i mitten av ugnen med luckan öppen till en gyllene färg.
Pass på så att det inte bränns, det går snabbt.
2-5min i ugn.
Dessertbord
i Thailand
Nu är jag tillbaka!
Vi har varit på lite semester i varma och
sköna Thailand. Njutit av bad och sol såklart,
men också god mat. Några desserter slank det också ner såklart
Så tänkte visa hur dessertbordet såg ut några kvällar för oss.
Väldigt inbjudande med massa olika saker som tårtor,
puddingar och mousser.
Fast tyvärr är det så att det såg godare ut än var det var..
Någon favorit hittade jag dock!
Ljuvlig
Chokladpudding
med vaniljgrädde
Till Trettondagsaftonens dessert gjorde jag chokladpudding.
Ett recept jag kom över från tidningen "Mitt kök".
Jag gjorde den dock lite mindre bitter i smaken genom att
använda vanlig mjölkchoklad också. Det kan bli lite för mörkt
i smaken tycker jag att endast använda mörk choklad.
Men det är ju en smaksak såklart.
Så denna blev en hit i smaklökarna, och
med en klick vaniljgrädde till blev den alldeles ljuvligt god
Ingredienser
4port
0,5tsk vaniljpulver (alt 1 vaniljstång)
5dl mjölk
2 äggulor
1dl socker
3msk maizena
2msk kakao
75g mörk choklad 60-70%
75g mjölkchoklad
1msk rumsvarmt smör
Gör såhär
1. Häll i mjölken i en tjockbottnad kastrull.
Blanda i vaniljpulver och låt sjuda någon minut.
2. Vispa äggulor, socker,kakao och 2msk maizena.
Häll ner i mjölken under ständing vispning.
3.Låt sjuda över svag värme under fortsatt vispning.
Tillsätt resterande maizena. Vispa tills det blir en kräm.
Det kan ta en stund innan den tjocknar till lite.
Obs! Den får inte koka!
4.Tillsätt den hackade chokladen och smöret.
Rör tills allt har smält.
5. Häll upp chokladpuddingen i glas och låt stå
någon timme tills de har kallnat.
6. Vispa grädden och tillsätt vaniljsockret.
7. Klicka lite grädde över varje pudding.
Njut!
Cillas
After Eight
de Luxe
med päronkompott
Hade ett väldigt ett väldigt trevligt nyår
ihop med goda vänner igår!
God mat lagades och desserten fick jag stå för
Det blev en lyxigare variant av den klassiska
After eight med konserverade päron i ugn.
För vem har inte gjort den?
Men nu gjorde jag en fyrkantig skål av after eight plattor
som fylldes med härlig mintchokladmousse,
toppad med en klick vispgrädde.
Till det gjorde jag en päronkompott med vaniljsmak.
Mint är ju otroligt gott så detta blev en väldigt
god dessert!!
Lätt att göra, går bra att förbereda och blir uppskattad!
Ingredienser
12st
60st After Eight plattor
ca 75g mörk choklad
5dl+1dl vispgrädde
200g choklad med mintsmak
3st päron
1msk smör
0,5dl vatten
1msk sirap
0,5dl socker
0,5tsk vaniljpulver
Gör såhär
1. Värm vispgrädden på låg värme.
Blanda i hackad mintchoklad och låt smälta.
Ställ i kylen minst 4timmar, helst över natten.
2.Smält chokladen och limma ihop plattorna
till en fyrkantig skål med hjälp av chokladen.
2. Vispa upp mintchokladmoussen.
Spritsa ner moussen i skålarna.
3. Vispa upp vispgrädden.
Spritsa en klick ovanpå moussen.
4. Päronkompott: Skala och dela päronen i små bitar.
5. Lägg lite smör i en kastrull, lägg i päronen, vatten, sirap,
socker och vaniljpulver. Låt koka upp hastigt.
6. Sjud sedan päronen på svag värme ca 10min, tills de blivit mjuka.
7. Låt svalna. Sila bort vätskan från kompotten.
8. Servera!
( Jag la till chokladdoppade jordgubbar)