Alla inlägg under oktober 2012
Mörk
Chokladmousse
En god men mastig chokladmousse!
Vill man kan man smaksätta med lite rivet apelsinskal.
Den kan serveras direkt men blir hårdare om den först
förvaras i kylen.
Här toppade jagmoussen med lite vispad grädde
smaksatt med vaniljpulver.
Mycket enkel och snabb dessert!
Den är även LCHF vänlig.
Ingredienser
4port
2,5dl vispgrädde
100g mörk choklad med hög kakaohalt
lite rivet skal från en apelsin om man vill
2dl vispad grädde
en liten nypa vaniljpulver
Gör såhär
1. Finhacka chokladen
2. Koka upp 1dl grädde
3. Smält chokladen i grädden och
låt chokladblandningen svalna.
4. Vispa resten av grädden.
Blanda i apelseinskalet.
5.Mixa slutligen den vispade grädden med den
kalla chokladblandningen och rör samman.
7. Häll upp i portionsskålar och låt stå
kallt någon timme. Ta fram 10min innan servering.
8. Vispa upp grädden och häll i lite vaniljpulver.
Klicka på moussen och servera!
Bröllopsinspirerad
födelsedagstårta
I helgen hade jag en beställning på en födelsedagstårta.
Det var till en kille som skulle fylla åtta år.
Hans önskemål var att det skulle vara en bröllopstårta med en våning.
Det blev bara positiva reaktioner vilket gör en glad
Tårtan består av två delar;
understa tårtdelen har fyra bottnar och fyllningarna består av:
vaniljmousse
jordgubbsmousse
geishamousse
den andra våningen består av tre bottnar och fyllningar:
vaniljmousse
ahlgrens bilarmousse
Tårtan är spacklad med vit vhokladsmörkräm
Täckt med suparpaste.
Borderna är av sugarpaste
Blommorna består av marsipan
På toppen i kronan finns det geishachoklad samt Ahlgrens bilar
Ingredienser
'Tårtbottnar
5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Blanda ner i äggsmeten försiktigt.
Mjöla en rund form, 24cm diameter.
Häll i smeten och grädda i 175grader ca 30min.
Skär den i tre delar.
Gör två stycken.
Totalt sett blir det sex bottnar som behövs
till de två tårtorna.
Vaniljmousse
2 dl Kesella vanilj
2 dl färdig marsankräm
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljpulver
2 hårt vispad grädde
Gör vaniljkräm som det står på förpackningen.
Rör ihop kesella vanilj, vaniljkrämen, socker och vaniljpulver.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i vaniljsmeten.
Låt stå i kyl över natten.
Jordgubbsmousse
Gör en sats av vaniljmoussen.
Mosa jordgubbar, frysta eller färska, ca 3dl.
Vispa ihop jordgubbarna med moussen.
Låt stå i kyl över natten
Geishamousse
2dl vispgrädde
ca 15 bitar geisha
Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)
Smält med geishachokladen och blanda väl.
Låt stå kallt, helst över natten i kyl.
Vispa upp till ett fluff.
Ahlgrens bilar mousse
2dl vispgrädde
50g ahlgrens bilar
Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)
Smält med ahlgrens bilar och blanda väl.
Låt stå kallt, helst över natten i kyl.
Vispa upp till ett fluff.
Vit chokladsmörkräm
200g philadelphiaost
100g rumsvarmt smör
5dl florsocker
200g vit choklad
Smält chokladen i en skål över vattenbad,
låt svalna någon minut.
Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljpulver och smör
med elvisp till en slät kräm.
Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,
Sen är det bara till att sätta ihop tårtan
och dekorera
Cillas
Äppelrutor
med smultopping
Hösten är ju äpplenas säsong så då måste
man såklart använda sig av dessa.
Det är ju dessutom så gott att använda
i just bakning!
Klassiska äppelrutor gjorde jag om lite med bla
smultopping, lite som en äppelkaka. Och självklart är det att föredra att
ha vaniljsås till, även om det går bra utan också såklart.
Lätta att baka och perfekta att fylla frysen med!
Ingredienser
7dl mjöl
4tsk bakpulver
3tsk vaniljsocker
2st ägg
4dl socker
3dl mjölk
50g smält smör
100g mandelmassa
Fyllning
0,5dl socker
3msk kanel
5st äpplen
Smultopping
3dl havgregryn
1,5dl kokos
0,5 dl socker
0,5dl mjöl
150g smör
2tsk vaniljsocker
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Blanda ägg och socker en en ny bunke.
Rör ner mjölk och det smälta smöret.
3. Riv mandelmassan och blanda i.
4. Rör samman mjölblandningen med äggblandningen.
5. Skala och skär äpplena i ca en cm stora bitar.
Blanda socker och kanel i en påse. Lägg i äppelbitarna
och skaka om ordentligt så att allt blandas.
6. Klä en långpanna 30*40cm med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen och tryck ner äppelbitarna.
7. Till smultoppingen blanda ner alla ingredienser i en bunke.
Arbeta med händerna till en gryning massa.
8. Strö över toppingen över smeten i långpannan.
9. Grädda mitt i ugnen ca 25min.
Den ska ha fått en svag gyllene färg när den är klar.
10. Servera som dom är eller allra helst tillsammans
med lite vanlijsås!
Mums!
Tips! Vill man ha en lite knäckigare smultopping,
blanda i lite hackade hasselnötter, jättegott!
ChokladCupCakes
med
vitchoklad/blåbärsfrosting
Hade vit chokladfrosting samt lite blåbärskräm
över efter bakandet, och lilla Bella ville ju
såklart göra muffins som är hennes favorit.
Så då blev det perfekt attgöra cupcakes
Ingredienser
3st ägg
2,5dl socker
en liten nypa vaniljpulver, alt 1tsk vaniljsocker
100g smör
1dl mjölk
3,5dl mjöl
2tsk bakpulver
3msk kakao
en nypa salt
Vit choklad Frosting
100g philadelphiaost
50g rumsvarmt smör
2,5dl florsocker
100g vit choklad
Blåbärsfrosting (blev över från biskvierna, se föregående recept)
200g rumsvarmt smör
100g philadelphiaost
3dl florsocker
3tsk vaniljpulver (vanilksocker funkar också)
3st rumsvarma äggulor
2dl tinade avrunna blåbär
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Vispa äggen, socker och vaniljpulver vitt och pösigt.
2. Smält smöret och häll i mjölken.
Blanda med äggsmeten.
3. Blanda mjöl, salt, kakao och bakpulver och vänd ner
i smeten och blanda försiktigt.
4. Fyll ca 12st muffinsformar i en muffinsplåt med 2/3 av smeten.
5. Grädda mitt i ugnen ca 15min.
Låt svalna.
6. Bred eller spritsa på frostingen.
Vit chokladfrosting
1.Smält chokladen i en skål över vattenbad,
2.låt svalna någon minut.
3. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör
med elvisp till en slät kräm.
4.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,
5.Spritsa direkt då den stelnar till fort.
Men den går att vispa upp igen.
Blåbärsfrosting
1.Ha alla ingredienserna rumsvarma annars skär sig krämen!
Rör ihop alla ingredienserna för hand till en jämn smet.
Det kan ta en liten stund men bara fortsätt röra försiktigt.
2.Är den för lös tillsätt lite mera florsocker. Ställ gärna in den en stund
i kylen innan de ska bres/spritsas på bottnarna.
Blåbärsbiskvier
Små underbart läcka godsaker!
Biskvier fyllda med blåbärskräm istället
för den klassiska chokladen.
Lite pilligt kanske men inget svårt!
Fast mina blev inte de vackraset precis..
Ingredisener
ca 20st
Bottnar
250g mandelmassa
2st äggvitor
1,5 dl strösocker
Blåbärssmörkräm
200g rumsvarmt smör
100g philadelphiaost
3dl florsocker
3tsk vaniljpulver (vanilksocker funkar också)
3st rumsvarma äggulor
2dl tinade avrunna blåbär
Topping
ca 300g mörk choklad
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 180grader.
Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna och sockret.
Ställ blandningen kallt i kylen ca 20min.
Blandingen skall vara fast i konsistensen innan man klickar ut den.
2. Spritsa eller klicka ut 20 rundlar på en bakplåt med
bakplåtspapper. Grädda bottnarna mitt i ugnen tills de är
gyllene i färgen, ca 12min. Låt svalna helt.
3. Gör smörkrämen under tiden.
Ha alla ingredienserna rumsvarma annars skär sig krämen!
Rör ihop alla ingredienserna för hand till en jämn smet.
Det kan ta en liten stund men bara fortsätt röra försiktigt.
Är den för lös tillsätt lite mera florsocker. Ställ gärna in den en stund
i kylen innan de ska bres på bottnarna.
4. Fördela smörkrämen på den platta sidan av biskvin
i form av en liten topp. Ställ åt sidan i kylen tills smörkrämen stelnat till.
5. Smält under tiden chokladen över vattenbad och doppa sedan
försiktigt biskvierna så att de täcks av chokalden.
Låt de stelna och förvara dom kallt.
Chokladbullar
med vanilj
Som kanelbullar fast med massa choklad istället!
Hittade detta recept i en baktidning.
Med en vanlig kanelbulledeg kan man egentligen göra
precis hur man vill med smaksättningen.
Här är det massa choklad och lite vaniljsmak
då jag tillförde vaniljpulver.
Perfekta till fikat en grå höstdag!
Ingredienser
150g smör
5dl mjölk
50g jäst (=1 påse torrjäst)
1dl socker
1/2 tsk salt
ca 15dl vetemjöl
Fyllning
100g rumsvarmt smör
2dl florsocker
1msk vaniljpulver (även vaniljsocker fungerar)
200g choklad grovt hackad - antingen mörk eller ljus
Garnering
1 ägg
florsocker
100g smält choklad
Gör såhär
1. Smält smöret. Häll på mjölken och värm till 37grader.
2. Blanda jäst, mjöl, socker och salt i en bunke.
3. Häll över smörblandningen och arbeta till en smidig deg.
Tillsätt mera mjöl om det behövs.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40min.
5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen (utom chokladen)
6. Knåda degen på mjölat bord och dela i två delar.
Kavla ut varje bit till en rektangel.
7. Bred på fyllningen och strö över den hackade chokladen.
8. Rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i tio
likka tjocka bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i antingen formar
eller på bakplåtspapper på en bakplåt.
9. Låt jäsa ytterligare en gång, ca 30min.
Sätt ugnen på 200grader.
10. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen tills de fått
fin färg. 15-20min.
11. Låt bullarna kallna. Smält chokladen över vattenbad.
Pudra bullarna med florsocker och ringla sedan över
den smälta chokladen.