Cilla bakar

Alla inlägg under oktober 2012

Av Cecilia - 7 oktober 2012 21:44

Mörk

Chokladmousse



En god men mastig chokladmousse!

Vill man kan man smaksätta med lite rivet apelsinskal.

Den kan serveras direkt men blir hårdare om den först

förvaras i kylen.

Här toppade jagmoussen med lite vispad grädde

smaksatt med vaniljpulver.

Mycket enkel och snabb dessert!

Den är även LCHF vänlig.




 



Ingredienser

4port



2,5dl vispgrädde

100g mörk choklad med hög kakaohalt

lite rivet skal från en apelsin om man vill


2dl vispad grädde

en liten nypa vaniljpulver


Gör såhär


1. Finhacka chokladen

2. Koka upp 1dl grädde

3. Smält chokladen i grädden och

låt chokladblandningen svalna.

4. Vispa resten av grädden.

Blanda i apelseinskalet.

5.Mixa slutligen den vispade grädden med den

kalla chokladblandningen och rör samman.

7. Häll upp i portionsskålar och låt stå

kallt någon timme. Ta fram 10min innan servering.

8. Vispa upp grädden och häll i lite vaniljpulver.

Klicka på moussen och servera!


Av Cecilia - 7 oktober 2012 20:58

Bröllopsinspirerad

födelsedagstårta




I helgen hade jag en beställning på en födelsedagstårta.

Det var till en kille som skulle fylla åtta år.

Hans önskemål var att det skulle vara en bröllopstårta med en våning.

Det blev bara positiva reaktioner vilket gör en glad  

Tårtan består av två delar;

understa tårtdelen har fyra bottnar och fyllningarna består av:

vaniljmousse

jordgubbsmousse

geishamousse

den andra våningen består av tre bottnar och fyllningar:

vaniljmousse

ahlgrens bilarmousse

Tårtan är spacklad med vit vhokladsmörkräm

Täckt med suparpaste.

Borderna är av sugarpaste

Blommorna består av marsipan

På toppen i kronan finns det geishachoklad samt Ahlgrens bilar


 



Ingredienser


'Tårtbottnar

5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver


Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.

Blanda ner i äggsmeten försiktigt. 

Mjöla en rund form, 24cm diameter.

Häll i smeten och grädda i 175grader ca 30min.

Skär den i tre delar.


Gör två stycken.

Totalt sett blir det sex bottnar som behövs

till de två tårtorna.

Vaniljmousse

2 dl Kesella vanilj
2 dl färdig marsankräm
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljpulver
2 hårt vispad grädde



Gör vaniljkräm som det står på förpackningen.
Rör ihop kesella vanilj, vaniljkrämen, socker och vaniljpulver.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i vaniljsmeten.

Låt stå i kyl över natten.


Jordgubbsmousse

Gör en sats av vaniljmoussen.

Mosa jordgubbar, frysta eller färska, ca 3dl.

Vispa ihop jordgubbarna med moussen.

Låt stå i kyl över natten



Geishamousse

2dl vispgrädde

ca 15 bitar geisha


Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)

Smält med geishachokladen och blanda väl.

Låt stå kallt, helst över natten i kyl.

Vispa upp till ett fluff.



Ahlgrens bilar mousse

2dl vispgrädde

50g ahlgrens bilar


Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)

Smält med ahlgrens bilar och blanda väl.

Låt stå kallt, helst över natten i kyl.

Vispa upp till ett fluff.



Vit chokladsmörkräm

200g philadelphiaost

100g rumsvarmt smör

5dl florsocker

200g vit choklad


Smält chokladen i en skål över vattenbad,

låt svalna någon minut.

Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljpulver och smör

med elvisp till en slät kräm.

Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,




Sen är det bara till att sätta ihop tårtan

och dekorera  



   


 

Av Cecilia - 1 oktober 2012 20:11

Cillas

Äppelrutor

med smultopping






Hösten är ju äpplenas säsong så då måste

man såklart använda sig av dessa.

Det är ju dessutom så gott att använda

i just bakning!

Klassiska äppelrutor gjorde jag om lite med bla

smultopping, lite som en äppelkaka. Och självklart är det att föredra att

ha vaniljsås till, även om det går bra utan också såklart.

Lätta att baka och perfekta att fylla frysen med!



 


Ingredienser


7dl mjöl

4tsk bakpulver

3tsk vaniljsocker

2st ägg

4dl socker

3dl mjölk

50g smält smör

100g mandelmassa


Fyllning

0,5dl socker

3msk kanel

5st äpplen


Smultopping

3dl havgregryn

1,5dl kokos

0,5 dl socker

0,5dl mjöl

150g smör

2tsk vaniljsocker



Gör såhär


1. Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

2. Blanda ägg och socker en en ny bunke.

Rör ner mjölk och det smälta smöret.

3. Riv mandelmassan och blanda i.

4. Rör samman mjölblandningen med äggblandningen.

5. Skala och skär äpplena i ca en cm stora bitar.

Blanda socker och kanel i en påse. Lägg i äppelbitarna

och skaka om ordentligt så att allt blandas.

6. Klä en långpanna 30*40cm med bakplåtspapper.

Häll smeten i formen och tryck ner äppelbitarna.

7. Till smultoppingen blanda ner alla ingredienser i en bunke.

Arbeta med händerna till en gryning massa.

8. Strö över toppingen över smeten i långpannan.

9. Grädda mitt i ugnen ca 25min.

Den ska ha fått en svag gyllene färg när den är klar.

10. Servera som dom är eller allra helst tillsammans

med lite vanlijsås!


Mums!



Tips! Vill man ha en lite knäckigare smultopping,

blanda i lite hackade hasselnötter, jättegott!




 



Av Cecilia - 1 oktober 2012 17:07

ChokladCupCakes

med

vitchoklad/blåbärsfrosting



Hade vit chokladfrosting samt lite blåbärskräm

över efter bakandet, och lilla Bella ville ju

såklart göra muffins som är hennes favorit.

Så då blev det perfekt attgöra cupcakes  



 


Ingredienser


3st ägg

2,5dl socker

en liten nypa vaniljpulver, alt 1tsk vaniljsocker

100g smör

1dl mjölk

3,5dl mjöl

2tsk bakpulver

3msk kakao

en nypa salt


Vit choklad Frosting

100g philadelphiaost

50g rumsvarmt smör

2,5dl florsocker

100g vit choklad


Blåbärsfrosting (blev över från biskvierna, se föregående recept)

200g rumsvarmt smör

100g philadelphiaost

3dl florsocker

3tsk vaniljpulver (vanilksocker funkar också)

3st rumsvarma äggulor

2dl tinade avrunna blåbär



Gör såhär


1. Sätt ugnen på 175grader.

Vispa äggen, socker och vaniljpulver vitt och pösigt.

2. Smält smöret och häll i mjölken.

Blanda med äggsmeten.

3. Blanda mjöl, salt, kakao och bakpulver och vänd ner

i smeten och blanda försiktigt.

4. Fyll ca 12st muffinsformar i en muffinsplåt med 2/3 av smeten.

5. Grädda mitt i ugnen ca 15min.

Låt svalna.

6. Bred eller spritsa på frostingen.



Vit chokladfrosting

1.Smält chokladen i en skål över vattenbad,

2.låt svalna någon minut.

3. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör

med elvisp till en slät kräm.

4.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,

5.Spritsa direkt då den stelnar till fort.

Men den går att vispa upp igen.



Blåbärsfrosting

1.Ha alla ingredienserna rumsvarma annars skär sig krämen!

Rör ihop alla ingredienserna för hand till en jämn smet.

Det kan ta en liten stund men bara fortsätt röra försiktigt.

2.Är den för lös tillsätt lite mera florsocker. Ställ gärna in den en stund

i kylen innan de ska bres/spritsas på bottnarna.



 



   



Av Cecilia - 1 oktober 2012 16:50

Blåbärsbiskvier



Små underbart läcka godsaker!  

Biskvier fyllda med blåbärskräm istället

för den klassiska chokladen.

Lite pilligt kanske men inget svårt!

Fast mina blev inte de vackraset precis..  




 



Ingredisener


ca 20st


Bottnar

250g mandelmassa

2st äggvitor

1,5 dl strösocker


Blåbärssmörkräm

200g rumsvarmt smör

100g philadelphiaost

3dl florsocker

3tsk vaniljpulver (vanilksocker funkar också)

3st rumsvarma äggulor

2dl tinade avrunna blåbär


Topping

ca 300g mörk choklad



Gör såhär


1. Sätt ugnen på 180grader.

Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna och sockret.

Ställ blandningen kallt i kylen ca 20min.

Blandingen skall vara fast i konsistensen innan man klickar ut den.

2. Spritsa eller klicka ut 20 rundlar på en bakplåt med

bakplåtspapper. Grädda bottnarna mitt i ugnen tills de är

gyllene i färgen, ca 12min. Låt svalna helt.

3. Gör smörkrämen under tiden.

Ha alla ingredienserna rumsvarma annars skär sig krämen!

Rör ihop alla ingredienserna för hand till en jämn smet.

Det kan ta en liten stund men bara fortsätt röra försiktigt.

Är den för lös tillsätt lite mera florsocker. Ställ gärna in den en stund

i kylen innan de ska bres på bottnarna.

4. Fördela smörkrämen på den platta sidan av biskvin

i form av en liten topp. Ställ åt sidan i kylen tills smörkrämen stelnat till.

5. Smält under tiden chokladen över vattenbad och doppa sedan

försiktigt biskvierna så att de täcks av chokalden.

Låt de stelna och förvara dom kallt.



 






Av Cecilia - 1 oktober 2012 16:00

Chokladbullar

med vanilj



Som kanelbullar fast med massa choklad istället!

Hittade detta recept i en baktidning.

Med en vanlig kanelbulledeg kan man egentligen göra

precis hur man vill med smaksättningen.

Här är det massa choklad och lite vaniljsmak

då jag tillförde vaniljpulver.

Perfekta till fikat en grå höstdag!



 



Ingredienser


150g smör

5dl mjölk

50g jäst (=1 påse torrjäst)

1dl socker

1/2 tsk salt

ca 15dl vetemjöl


Fyllning

100g rumsvarmt smör

2dl florsocker

1msk vaniljpulver (även vaniljsocker fungerar)

200g choklad grovt hackad - antingen mörk eller ljus


Garnering

1 ägg

florsocker

100g smält choklad


Gör såhär


1. Smält smöret. Häll på mjölken och värm till 37grader.

2. Blanda jäst, mjöl, socker och salt i en bunke.

3. Häll över smörblandningen och arbeta till en smidig deg.

Tillsätt mera mjöl om det behövs.

4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40min.

5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen (utom chokladen)

6. Knåda degen på mjölat bord och dela i två delar.

Kavla ut varje bit till en rektangel.

7. Bred på fyllningen och strö över den hackade chokladen.

8. Rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i tio

likka tjocka bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i antingen formar

eller på bakplåtspapper på en bakplåt.

9. Låt jäsa ytterligare en gång, ca 30min.

Sätt ugnen på 200grader.

10. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen tills de fått

fin färg. 15-20min.

11. Låt bullarna kallna. Smält chokladen över vattenbad.

Pudra bullarna med florsocker och ringla sedan över

den smälta chokladen.



 

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards