Direktlänk till inlägg 2 juli 2012
Vitlöksbröd
Det blev även lite brödbakande som skulle intagas
tillsammans med maten.
Ett härligt gott vitlöksbröd med kryddor och salt som
sätter smaken till!
(Detta recept kommerfrån Kalasgott)
Det är dessutom enkelt att göra och perfekt att lägga
i långpannan och få många bröd!
Ingredienser:
50g jäst
5dl fingerljummet vatten
1dl olivolja
1msk socker
2tsk salt
12-14dl vetemjöl
Fyllning:
1,5dl olivolja
Basilika (färsk eller krydda)
2-3st vitlöksklyftor
1citron, skalet
Lite svartpeppar
Flingsalt
Gör såhär:
1.Värm vattnet och olivoljan fingervarmt, till 37grader.
2. Blanda jäst, socker och salt och det mesta av mjölet.
3. Blanda i vattenvätskan i mjölblandningen och knåda till
en smidig och slät deg.
4. Låt jäsa under bakduk 45-60min.
5. Stjälp upp degen i en bakplåtsklädd, mjölad långpanna och
tryck ut den till en jämntjock platta.
6. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare ca 40min.
Sätt under tiden ugnen på250grader och förberedd fyllningen.
7. Fyllning: Finstrimla vitlöken. Skölj citronen noga och
finriv skalet. Blanda ner i olivoljan, rör ner basilikan och
smaka av med peppar och flingsalt.
8. När brödet är färdigjäst, gör försiktigt små groppar med
tummen över hela ytan. Pensla på fyllningen över brödet.
9. Grädda i mitten av ugnen tills det blir vackert gyllenbrunt.
Ca 15-20min.
Mmmmm!