Direktlänk till inlägg 2 juli 2012
Cillas
Jordgubbens Dag
Tårta
Helgen som gick blev det mycket bakande!
Jag börjar med att visa tårtan jag gjorde till
Jordgubbens dag. (Årets händelse här i Vara)
Det blev en tårta med sockerkaksbottnar,tre sorters fyllningar
samt jordgubbar och chokladfingrar som dekoration.
Nästan all tårta gick åt, bara en liten bit blev kvar till min kära makes
förtjusning som han mumsade i sig dagen efter!
Så uppskattad av gästerna blev den vilket gör mig glad
Recept på bottnen på tårtan hittar ni här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/kategori/142508-tartbottnar-och-fyllningar/
Fyllning 1 - Dumlefluff/mousse
3dl vispgrädde
1 stor påse dumlekolor
Värma grädden i kastrull. Låt det inte koka.
Lägg i dumlekolorna och låt smälta på svag värme.
Rör om ordentligt så allt blandas.
Låt stå kallt några timmar, helst över natten.
Vispa till ett härligt flugg!
Fyllning 2 - vaniljkräm med lite vit chokladfluff
1 påse vaniljkräm (köpte färdig)
Vit chokladfluff
Blanda vaniljkräm med vit chokladfluff.
Fyllning 3 - vit chokladfluff med hallon
5dl vispgrädde (ska räcka till vaniljkrämen också, se ovan)
150g vit choklad
2dl hallon
lite hallonsylt
Värm grädden och låt chokladen smälta i.
Låt stå kallt helst över natten.
Vispa till ett fluff.
Blanda i hallonen och en skvätt hallonsylt alt. lite socker.
Jag la ett tunt lager av det vita chokladfluffet
även runt hela tårtan för att på så sätt
spackla in den lite. Sedan började jag med dekorationen.
Dekoration
Längs tårtans kant på toppen spritsade jag ut vit chokladfrosting.
Den gör man såhär:
150 g smör
75 g vitchoklad
150 g naturell färskost
4 dl florsocker
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
När allt har smält, ställ undan det och låt det svalna.
Ställ smöret i rumstemperatur. Låt det bli lite mjukt.
Kör smöret i en hushållsassistent (eller med elvisp) tills det blir
mjukt och "krämigt" i konsistensen.
Tillsätt den smälta chokladen, färskosten och florsockret.
Se till att allt blandas ordentligt. Fyll en sprits med chokladfrostingen och
spritsa sedan tårtan.
Tips! Tycker du att frostingen är alldeles för mjuk i konsistensen?
Ställ in den i kylskåpet en liten stund.. Då blir den lite hårdare och lättare att arbeta med.
Tycker du istället att den är för hård i konsistensen?
Ställ den då i rumstemperatur en stund och vispa mer.
Sedan satte jag chokladfingrar runt om hela tårtan.
Till det behövdes ca 2,5 paket.
Sedan toppade jag med massa jordgubbar.