Alla inlägg under april 2012
Oooey Gooey
Rocky Brownies
Då planen att fortsätta njuta av det fina vädret som befann
sig här i förmiddags senare istället bytes ut mot regn
fick vi hålla till i köket istället på eftermiddagen...men inte oss emot
Blev perfekt då min kära granne Sara ändå fyllde år så såklart
ville jag ju ge henne nåt gott till födelsedagen!
Dessa härligt kladdiga och goda sötsaker är ett måste att testa!!
Min vän Madde bjöd på dessa efter ett recept från Jennie Benjaminson
(som var med i första omgången av Sveriges Mästerkock,
Jag har dock gjort dom lite Rocky Road inspirerade och toppat
med marshmallows och nötter. Man kan ju toppa med vad man vill,
men nötter tycker jag alltid passar bra till chokladiga saker.
Gör dom, ni kommer inte bli besvikna!!
Ingredienser
Botten
120g Smör
120g Mörk Choklad
3 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
3 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
1 krm Salt
100g hackad Mjölkchoklad
150g grovt hackade Marshmallows
1 burk Dulce de Leche
(Dulce de leche får man genom
att koka en burk sötad kondenserad mjölk på svag värme i 2,5-3 timmar.
Se till att burken är täckt med vatten under hela koktiden.
Låt burken svalna helt innan den öppnas)
Chokladtryffeltäcke
125g hackad Mjölkchoklad
125g hackad Mörk Choklad
1,5 dl Vispgrädde
Topping
Minimarshmallows
Pistagenötter
Hasselnötter
Gör såhär
1.Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad.
Rör i sockret, vaniljsockret och äggen.
2.Sikta i mjölet, saltet och kakaon.
Rör i den hackade mjölkchokladen
och blanda så att smeten blir jämn och fin.
3.Bred ut smeten över en bakplåtsklädd plåt, ca 20x30cm.
4.Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min.
5.Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen.
Sätt in brownien i ugnen igen och låt
marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg.
6. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret.
7.Koka upp grädden till sista lagret,
rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät.
8.Bred tryffeln över dulce de leche-lagret.
9. Hacka nötterna grovt och strö över dom
samt marshmallowsen.
10. Ställ in kallt, gärna i frysen en liten stund så
går det lättare att skära upp i bitar då det är kladdigt.
Bröd &
bullbak
Idag har det varit en grå, regnig och trist dag.
Inget roligt uteväder alls...
Så då passade vi på att baka lite bröd och bullar
att fylla frysen med!
Det blev bla rosenbröd - ett recept ni kan hitta här;
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/01/07/7036090-rosenbrod/
och så blev det fiberbullar. Ett lite nyttigare alternativ,
perfekt att ha i frysen och bara värma upp på morgonkvisten
till frukosten
Fiberbullar
Detta receptet är på ungefärliga mått.
Jag impoviserade ganska mycket med de olika mjölsorterna
allt eftersom och vad jag hade hemma.
Ingredienser
ca 32st
100g jäst (torrjäst)
100g margarin eller smör
5dl mjölk
5dl vatten
2tsk salt
1msk socker
2dl havrekli
5dl grahamsmjöl
3dl dinkelmjöl
3dl rågmjöl
10dl vetemjöl
Pensling:
ägg
solrosfrön ( alt ost)
Gör såhär
1. Smält matfettet i en kastrull.
Tillsätt vattet och mjölken och värm till
fingervarmt, 37grader.
2. Blanda ihop alla torra ingredienserna, spara lite på vetemjölet.
3. Häll över degvätskan över mjölblandingen och arbeta
degen smidig så att den släpper skålens kanter.
4.Låt jäsa övertäckt ca 30min.
5. Ta upp och knåda knåda degen på mjölad bänk.
6. Ta och rulla släta bullar och lägg på
en bakplåtsklädd plåt.
7. Låt jäsa ytterligare ca 30min.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över solrosfröna,
eller om man hellre vill strö över lite ost kan man göra det.
9. Grädda bullarna i 225grader, 10-15min,
tills de fått fin färg.
10. Låt svalna och njut av nybakade bullar!
Mississippi
Mud Cake
Idag slängde vi ihop en Mississippi Mud cake!
Första gången jag gjorde en sådan och den får betyget godkänt
Det ska bara vara farinsocker i detta receptet och det har ju en
egen speciell smak. Nästa gång ska jag nog ta halva vanligt strösocker.
Vill man kan man ju utesluta kaffet för det blir en mockasmak
över kakan - men det är ju en smaksak.
Denna kakan kan man äta som den är, eller så gör
man den mer "dessertig" med glass eller grädde till!
Ingredienser
250 g osaltat smör
175 g choklad
5 dl farinsocker
3 dl varmt vatten
1 msk kaffe
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakaopulver
2 vispade ägg
florsocker att sikta över
Hjälpredan i köket!
Chokladcheesecake
- en riktig chokladdröm
I helgen som gick blev det lite fika och bus med
barn och föräldrar.
Jag passade på att göra en chokladcheesecake.
Ett recept jag haft liggande ett tag som jag har velat testa.
En riktig härlig chokladig godsak som absolut är värd att testas!
Gör den helst en dag innan för den blir bättre när den har fått
stå i kylen över natten.
Mumma!!
Ingredienser
250g chocolate chip cookies
75g smält smör
400g philadelphia
1 burk créme fraiche
200g mörk choklad
2st ägg
0,5dl socker
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader
2. Smörj och bröa en rund form
3. Kör kakorna till smulor i en matberedare.
Tillsätt det smälta smöret och kör snabbt ihop
till en deg.
4. Tryck ut degen i formen och ordentligt upp på kanterna.
Låt stå kallt i kylen medan du gör iordning fyllningen.
5. Fyllning: Rör ihop philadelphia och créme fraiche smidigt.
6.Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
Häll ner chokladen i färskostblandningen.
7. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner
lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet
och häll i formen.
8.Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35minuter.
Den ska vara lite lös i mitten när den är klar, men kommer
stelna sedan stelna i kylen.
9. Låt svalna och förvara inplastad i kylen
helst över natten.