Alla inlägg under december 2011
önskar jag er Alla!
Hoppas ni fått lite inspiration inför
stundande juletider
och att ni har bakat mycket!
Jag har dock inte hunnit med riktigt
allt vad jag hade tänkt men det
kommer ju fler jular...
Ha en riktigt skön och
mysig jul med familj & vänner!
Det ska jag ha!
Saffranskaka
En underbart god saffranssockerkaka.
Väldigt lätt att svänga ihop och
det går dessutom supersnabbt!
Perfekt nu för de kommande
fikastunderna i mellandagarna
Ingredienser:
200g smör
1pkt saffran (0,5g)
2st ägg
3dl socker
2,5dl mjölk
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
florsocker till garnering
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175grader.
2. Smörj och bröa en rund form med
löstagbar kant.
3. Smält smöret, blanda i saffranen.
4. Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt smöret med saffranet samt mjölken.
5. Blanda mjöl och bakpulver och
rör ner det i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda i
nedre delen av ugnen ca 45min.
7. Sikta över florsocker när kakan
ska serveras.
Julgodis
Har ni inte börjat göra något julgodis ännu
börjar det bli dags att göra det!
Här har jag några stycken som jag
brukar göra varje jul.
Välj en favorit eller gör allihop,
de är försvinnande goda
Dessutom går dessa rätt så fort att göra
och är enkla. Perfket att ge bort som en liten present,
alltid roligare att ge något man själv gjort och
blir säkert dessutom lite mera uppskattat.
Överts på bild:
Mozartkulor
Vit chokladgodis
Rocky Road
Mozartkulor
Ingredienser
600g mandelmassa
200g nougat
150g mörk choklad
Lite smör
ev. kakaopulver
(Ev. konjak om man vill smaksätta med någon msk - detta gör dock inte jag)
Gör såhär
1. Riv mandelmassan. (blanda med konjak)
2. Skär nougaten i små kuber
3. Rullar kulor av mandelmassan med lite nougat i mitten.
4. Smält chokladen med lite smör i över vattenbad.
5. Rulla kulorna o chokladen. Lägg dom på en plåt
med bakplåtspapper och låt stelna.
6. Pudra ev om man vill över kakao över kulorna.
Mumsigt!
Vit
chokladgodis
Detta är en min vita variant av rocky road.
Väldigt goda, min man älskar dessa!
Man kan blanda i precis vad man vill
och tycker om såklart, använda fantasin!
Detta är hur jag brukar göra och är ungefärliga mått.
Ingredienser
600g vit choklad
2-3dl salta jordnötter
2dl torkade aprikoser
1dl torkade apelsinskal
1-2dl kokosflingor
1dl hasselnötter
1dl cashewnötter
Gör såhär
1.Smält chokladen över vattenbad.
2. Hacka under tiden alla ingredienser grovt.
3. Klä en lagom stor fyrkantig plåt med bakplåtspapper.
4. När chokladen smält häll i nötterna, kokosflingorna
och den torkade frukten och blanda runt.
5. Häll ut smeten i formen. Låt stelna i kylen
och skär sedan upp i små rutor.
Rocky Roads
Ett godis som blivit en klassiker.
Choklad och nötter hör julen till,
så detta är också en given favorit!
Ingredienser
600g mörk choklad
1 påse dumlekolor
2-3dl minimarscmallows
2dl salta jordnötter
2dl hasselnötter
2dl cashewnötter
Gör såhär
1.Smält chokladen över vattenbad.
2. Hacka under tiden alla ingredienser grovt.
3. Klä en lagom stor fyrkantig plåt med bakplåtspapper.
4. När chokladen smält häll i nötterna, kolorna och
marschmallows och blanda runt.
5. Häll ut smeten i formen. Låt stelna i kylen
och skär sedan upp i små rutor.
Jordnötstryffel
Första gången jag har gjort dessa små godingar.
Kommer nog bli fler år!
Ingredienser
1dl vispgrädde
50g smör
300g mörk choklad
1dl kesella
1,5dl grovhackade salta jordnötter
Gör såhär
1.Koka upp grädden och smöret i en kastrull.
2.Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar,
rör ner den i grädden och låt den smälta.
3. Rör i kesellan och hälften av nötterna.
4.Häll chokladen i en form ca 10 x 15 cm,
och strö över resten av nötterna.
5.Låt den stelna i kylskåp. Skär tryffeln i bitar.
Julmys
I helgen som gick var det redan 3:e advent.
Tiden rusar förbi som alltid för snabbt
och speciellt snabbt i juletider.
Jag hoppas ni hade en trevlig helg,
det hade jag men massor av julbak, fikande och mys med vänner.
Hade bla. vårat traditionella julbak med tjejkompisarna.
Vi hann inte med allt som vi hade tänkt med det blev en del
tryfflar, dessert samt julmaten.
På självaste 3:e adventdagen hade vi stor julfika
här hemma med vännerna.
Då bjöd jag bla på saker som jag har hunnit förbereda sedan innan
tex Pepparkakscheesecaken och de Juliga cupcaksen.
Samt lite julgodis fanns det också, recept på det kommer inom kort!
Julbaket har börjat och är i full gång!
Julbrödet skärs upp!
Recept på det kommer här..
Det Godaste Julbrödet
Detta bröd gör vi varje år! Varför?
För att det är så gott och enkelt att göra!
Behöver inte jäsa heller då det är bikarbonat i degen
så det fixar sig själv i ugnen.
Så testa, ni kommer inte ångra er!
Ingredienser:
2dl rågmjöl
5dl vetemjöl
1msj malda pomeranskal
2tsk bikarbonat
1tsk salt
1dl russin
2dl porter eller mörkt öl
2dl gräddfil
2msk sirap
1/2dl rårörda lingon
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Rör i porter, gräddfil, sirap och lingon.
4. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50min. Stjälp upp
limpan och låt den svalna.
Mums!
Julmaten är färdig. Till det gjorde vi också den årliga
Leilas Glöggspritzer.
Recepter kommer här..
Glöggspritzer
En underbart god och julig glögg som skall drickas kall.
Detta recept kommer från Leila.
Kan inte missas att göras!
Ingredienser
4dl socker
2dl vatten
2påsar glöggkryddor
1liter isbitar
1liter apelsinjuice
1 flaska rödvin (hittar man mousserande rödvin är det ett plus.
Alkoholfritt funkar också alldeles utmärkt)
1apelsin
Gör såhär
1. Koka upp socker, vatten och gköggkryddor. Låt sjuda ca 5min till
en kryddig sockerlag. Låt stå och dra ordentligt så lagen
tar smal av kryddorna innan de silas bort.
2. Häll isbitarna i en skål eller stot tillbringare, fyll på med apelsiner,
vin och sockerlagen som silas.
3. Skiv apelsinerna och lägg i bålen.
Smaskens!
Mätta och belåtna!
Till dessert blev det Emelies kladdkakesandwich.
Recept finns här
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/24/6513264-emelies-kladdkakesandwich/
Sedan rullades det chokladtryfflar
Recept kommer här:
Chokladtryffel
Ingredienser:
300g mörk choklad
2dl vispgrädde
20g smör
kakao
Gör såhär
1. Koka upp grädden.
2. Hacka chokladen och smält över vattenbad.
Rör ner grädden till en jämn smet.
3. Häll ut tryffeln på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i
kylen och låt stelna 1-2timmar. Vill man det ska gå snabbare ställ i frysen.
4. Forma sedan små kulor av smeten. Rulla tryffeln i kakao.
3:e advents fika!
Recepten finns här:
Pepparkakscheesecake med exotisk touch - http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/28/6759383-pepparkakscheesecake-med-en-exotisk-touch/
Juliga CupCakes med polkagrisfluff -
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/12/04/6800344-juliga-cupcakes-med-polkagrisfluff/
Cillas lyxia lussebullar -
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/15/6669413-cillas-lyxiga-lussebullar/
Julgodis recepten kommer snart...
Juliga CupCakes
med polkagrisfluff
De här smakar riktigt juligt med smak
av pepparkaka och kardemumma i chokladsmeten,
samt ett härligt polkagrissfluff på toppen.
Kan inte bli annat än toppen!
Min man dock tycker dock att muffins ska smaka choklad
och enbart choklad,
inget pepparkakstrams även om de var godkända.
Fast de som känner honom vet ju vad han har för
relation till just choklad
så inte lönt att argumentera där inte...
Tips: Gör dock polkagrissfluffet helst en dag innan,
eller minst 4 timmar.
Ingredienser:
3stägg
2dl socker
1tsk vaniljsocker
50 g smör
3tsk pepparkakskrydda
2tsk kardemumma
1dl gräddfil/kesella/youghurt
3.5dlvetemjöl
2tsk bakpulver
3msk kakao
1nypa salt
100 mörk choklad 70 %
Polkagrisfluff:
3dl vispgrädde
50g vit choklad
Några droppar pepparmintessens
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret med pepparkakskryddan och kardemumman
och blanda det med äggsmeten, tillsätt gräddfil.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad
6. Rör ner chokladen i smeten.
7. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet.
8. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
9. Polkagrisfluff: Värm grädden i kastrull. Inte koka.
10. Hacka chokladen grovt och lägg i grädden.
rör tills det smälter.
11. Droppa i några droppar pepparmintessens. Smaka av.
Låt stå i kylen över natten, eller minst 4timmar.
12. Vispa fluffet och spritsa ut över muffinsen.
13. Dekorera med vintrigt strössel.
O smaka julen!
Polkagrischeesecake
med pepparkaksbotten
Jag blev lite sugen på att göra något med polkagris, speciellt nu i juletider
då jag blev inspirerad när en vän visade ett recept på en polkagrispaj
av systrarna Eisenman (kokboksförfattare)
Jag älskar ju frysta cheesecakes och ville testa om det kunde
funka att göra nåt gott i cheeesecakeväg. Det är i stort sett samma recept som
jag har på förgående recept, pepparkakscheesecake, förutom att det
blir en polkagrissmak istället vilket funkade alldeles utmärkt mumma
Try it!
Tips: Jag gjorde pepparkaksbotten då jag tycker det är
väldigt gott och juligt. Men man kan också göra på klassiska digestive
eller med chokladkakor.
Gör gärna en varm chokladsås till (finns tidigare recept)
Varmt & kallt ihop funkar så bra ihop!
Ingredienser
Botten:
ca 15 pepparkakor
50g smält smör
Fyllning:
3st äggulor
1dl socker
200g philadelphiaost
3dl vispgrädde
En näve finskrossade poilkagrisar(endast dessa räcker ej
för att få den riktiga polkagrissmaken, man måste ha pepparminessens i också)
Röd hushållsfärg
Några droppar pepparmint essens (finns vid hushållsfärgen) smaka av.
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Krossa pepparkakorna och
blanda med smöret. Enklast är att använda matberedare.
Tryck ut i en löstagbar kant.
2. Sätt in mitt i ugnen ca 5min och låt
sedan svalna.
3. Vispa ihop äggulor, socker och osten.
Vispa grädden i en separat bunke och blanda ner
i äggsmeten.
4. Tillsätt några droppar pepparmintessens
Smaka av hur pass mycket smak man vill ha.
5. Häll halva fyllningen över botten.
6. Blanda i några droppar röd hushållsfärg i den andra halvan.
Häll sedan den över formen och marmorera med en gaffel
den röda fyllnignen med den vanlig fyllningen.
5. Låt stå i frysen minst 5 timmar.
6. Ta fram ca 20min innan servering och dekorera
med lite krossade polkagrisar.
Trevlig 2:a advent!
Veckan och helgen som var har varit skoj!
Dels för att jag och min lilla Isabella hamnade i
VaraTidningen med vårat bakande och bloggnade.
Det har varit väldigt skoj faktiskt då jag har fått
mycket positiv respons från både kända och okända trevliga människor.
Tack så mycket säger jag till er Alla för era glada och positiva kommentarer
och för att jag nu vet att där finns en liten skara trogna läsare därute
Det är bara roligt med kommentar om vad ni tycker
eller om ni har frågor så bara hör av er!
För er som inte bor här i Vara så kanske ni ändå förstår att det var ett
reportage om mig med min dotter när vi bakar i den lokala tidningen
som utkommer en gång/månad. Tack Malin!
Kanske kan bli att jag försöker lägga upp nåt på sidan sen.
I helgen så blev det fikabesök av bla mina bröder.
Ett perfekt tillfälle att då prova något nytt och bjuda på
Jag ville göra något riktigt juligt och gott så blev juliga cupcakes med smak av
pepparkaka och lite kardemumma med polkagrisfluff på.
Samt en polkagrischeesecake.
Det blev positiva omdömen, även från mig då jag tycker jag lyckades bra.
Min man dock tykcer att muffins ska smaka choklad och enbart choklad,
inget pepparkakstrams även om de var godkända.
Fast de som känner honom vet ju vad han har för relation till just choklad
så inte lönt att argumentera där inte...
Recepten på dessa två godsaker kommer alldeles inom kort...