Alla inlägg under november 2011
Pepparkakscheesecake
med en exotiskt touch
Idag gjorde jag en julfavorit!
Längtar efter denna och tycker så mycket om
den dels för att man bara gör den bara en gång om året.
Med smak av jul i och med pepparkaksbottnen,
samt en len, god fyllning där jag smaksatt den med hint av lite lime
kan den inte blir annat än en hit!
Jag gillar frysta cheesecakes bäst så därför blir
denna helt enkelt mumma!!
Perfekt att förbereda och ha i frysen när
gästerna dyker upp.
Tips:
Det går jättebra att smaksätta fyllningen med
annat än lime, apelsin tex.
Dekorera med pepparkakssmulor, hela kanelstänger, apelsinklyftor..
Ingredienser
Botten:
ca 15 pepparkakor
50g smält smör
Fyllning:
3st äggulor
1dl socker
200g philadelphiaost
3dl vispgrädde
Saft och rivet skal av 2-3st lime
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Krossa pepparkakorna och
blanda med smöret. Enklast är att använda matberedare.
Tryck ut i en löstagbar kant.
2. Sätt in mitt i ugnen ca 5min och låt
sedan svalna.
3. Vispa ihop äggulor, socker och osten.
Vispa grädden i en separat bunke och blanda ner
i äggsmeten.
4. Tillsätt rivet skal och saft från limen.
Smaka av hur pass mycket smak man vill ha.
5. Häll smeten i formen över bottnen och låt stå
i frysen minst 5 timmar.
6. Ta fram ca 20min innan servering och dekorera.
Mums!!
Då var julstöket igång!
Nu är julen äntligen här och jag hoppas ni haft
en trevlig och mysig 1:a advent!
Startskottet på den bästa högtiden som finns.
Hos oss byggdes det pepparkakshus.
Ibland lättare sagt än gjort men vi gjorde det den enkla vägen
och köpte färdiga husdelar.
Sedan dekorerades det med olika färger hej vilt
Men ta det väldigt försiktigt med limmet, det blir väldigt varmt
och jag talar av egen erfarenhet när jag säger det gör
vääääldigt ont om man får de på sig, ajaj!
Så passa er!
Här kommer iaf vad som behövs för att göra ett hus;
Färdiga husdelar eller så gör man själv mallar och bakar ut.
Non-stop godis
Lim till ihopsättningen:
1dl vatten
2dl socker
1msk flytande glykos
Blanda allt i en kastrull och koka till en lite tjockflytande lag.
Doppa kanterna och pressa ihop de olika delarna.
Kristyr:
1st äggvita
4dl florsocker
1tsk ättika eller citronjuice
tillsätt ev några droppar hushållsfärg
Rör ihop sakerna och lägg kristyren i en spritspåse
och spritsa ut och dekorera.
Använda fantasin
Idag har jag & Bella passat på att göra en andra omgång av lussebullar!
Man kan ju inte få för många av dom och nu har man i frysen
så det ska klara sig ända fram till jul hoppas jag..
Perfekt till julfika eller bara njuta med ett kallt glas mjölk.
(Recept finns tidigare inlagt)
Vi var även flitiga och gjorde
Pepparkakscheesecake!
En klar favorit som alltid återkommer
varje jul vid mitt julstök.
Recept kommer strax så den måste ni göra!
Cillas lyxiga
Lussebullar
Idag har jag och Bella tjuvstartat julbakandet!!
Med anledning av att vi had en mycket speciell gäst på besök!
Nej, det var inte tomten.. Men om ni blir nyfikna vad det handlar om
få ni vänta lite till så kommer ni få reda på det sen
Vi gjorde alltså lussebullar idag!
Det är ju så gott och hör verkligen julen till.
Såhär brukar jag göra, de blir lagom luftiga, fluffiga, saftiga och mjuka!
Ingredienser
100g torrjäst(2st påsar, ej sådan man smular sönder utan de i påse)
100g smör
4dl mjölk
1dl vispgrädde
1dl ljus sirap
0,5dl socker
250g kesella - eller turkisk yoghurt, cremé fraiche funkar också utmärkt.
1,5g saffran
ca 16dl mjöl
0,5tsk salt
2tsk vaniljsocker
2tsk kardemumma
ägg till pensling
russin/pärlsocker till dekorering
Gör såhär
1. Smält smöret och blanda ner
mjölk, grädde, kesella, sirap, socker och saffran.
Värm till 37grader.
2. Blanda jäst, hälften av mjölet, salt, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.
3. Häll smörblandningen över mjölblandningen, blanda väl.
Tillsätt resten av mjölet, spara ca 1dl till utbakningen.
4. Arbeta degen tills den blir blank och släpper bunkens kanter.
Låt jäsa 30min.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl.
6. Dela i lagom stora bitar och rulla till lussebullar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapperoch låt jäsa ytterliga 30min.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck ner russin eller strö
pärlsocker över.
8.Grädda mitt i ugnen 8-10min på 225grader.
Njut och upplev julkänsla !
Jordnötspaj med glass
och het kolasås
Denna bjöd jag bla på på söndagens Fars Dag- fika!
Här har jag har gjort en cheesecake liknande
paj som innehåller glass.
Jag tycker det är så gott att blanda kalla och varma saker,
och här blir det en perfekt kombination med den
kalla glasspajen ihop med den varma kolasåsen ringlades över..
Mmmmmm!!!
Ingredienser
Pajskal
150g smör
3dl vetemjöl
3msk kakao
3msk socker
Fyllning
1 liter vaniljglass
1 stor burk jordnötssmör med bitar i
200g philadelphiaost
2st äggulor
En liten näve honungstostade jordnötter( eller vanliga rostade)
Kolasås
200g mörk choklad
3dl mellangrädde
5dl marshmallows (mini eller klippta i mindre bitar)
Dekoration
Honungsrostade jordnötter
Gör såhär
1.Smält smöret i kastrull.
2. Blanda mjöl, kakao och socker och tillsätt smöret. Rör om så allt blandas väl.
3.Tryck ut degen i pajform med löstagbar kant. Låt formen stå i kylen ca 30min.
4.Förgrädda sedan pajskalet 200grader i ugnen ca 10min. Låt kallna.
5.Halvtina glassen och blanda med jordnötssmör, philiadelphiaosten och äggulorna.
Vispa med elvisp. Blanda i en näve extra jordnötter.
6Packa blandningen i pajskalet och låt stå minst 3 timmar övertäckt i frysen.
7. Kolasåsen: Blanda choklad, marshmallows och grädde i en kastrull.
Sjud på svag värme under omrörning tills allt smält samman och såsen börjar tjockna lite.
8.Ta fram pajen ca 20min innan den ska serveras och strö över honungsrostade jordnötter. Servera med den varma kolasåsen.
Njut!!
Leilas
Whoopies
Idag har jag och Sofia, med hjälp av Bella förstås som inte ville sova middag,
testat baka Leilas whoopies! Vi gjorde dubbel sats och med tre olika fyllningar.
Det tar lite tid och är lite pill men de blev allt mumsiga
Ingredienser
3 st ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil/yoghurt eller kesella
2 msk kaffe
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%
Fyllning med nutella och marshmallows
1 burk (400 g) nutella
1 påse marshmallows
Trä marshmallows (en eller ett par i taget) på ett spett och grilla dem över en gaslåga, i ugnen eller med en gasolbrännare tills de har blivit gyllenbruna.
Tryck fast en grillad marshmallow i nutellan och lägg ihop kakorna.
Fyllning med jordnötssmör
1dl jordnötssmör
2,5dl florsocker
2msk kakao
1tsk vaniljsocker
100g philadelphiaost
1msk kaffe
Vispa ihop alla ingredienserna till en krämig smet.
Spritsa ut på kakorna med en sprits.
Fyllning med vit choklad
200g vit choklad
200g philadelphiaost
Hacka chokladen och smält över vattenbad.
Blanda sedan i osten och rör om ordentligt.
Häll smeten i en sprits och spritsa ut på kakorna.
Gör såhär
Dagens medhjälpare
Tack så mycket Alla
för den positiva responsen jag fått
sedan jag började med min bakarblogg
Väldigt skoj att höra att så många
vill följa den och inspereras!
Tack och hör gärna av er!
Och varför inte denna gråa söndag göra en kopp
varm choklad och krypa upp i soffan och mysa med ens kära!
Här kommer ett enkelt recept:
50g mörk choklad
4dl mjölk
1tsk vaniljsocker
1 nypa kardemumma, eller kanel om man vill
Koka upp mjölken i en kastrull.
Dra kastrullen från värmen och rör i hackad choklad,
vaniljsocker och kardemumman.
Rör om tills chokladen smälter.
Om man vill lyxa till det extra
kan man toppa med lite vispgrädde, marschmallows
eller stö över mer choklad.
Ha en trevlig söndag och
Njut!
Chokladsufflé
Igår blev det chokladsufflé med vaniljglass till efterrätt!
Härlig avslutning efter maten med en ljummen chokladrätt som stillar chokladbegäret.
Sufflén höjer sig i ugnen och är då klar, men ska vara lätt lös inuti.
Den sjunker ihop snabbt så servering ska ske inom 1,5minut om man vill göra det rätt
Ingredienser
125g mörk choklad av bra kvalitet 70%
1,5dl vispgrädde
1st vaniljstång
2st äggulor
5st äggvitor
2msk socker
socker och smör till formarna
vill man kan man smaksätta med lite kardemumma eller kanel tex.
ev. glass till servering om man vill
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Smörj formarna, 8cm höga 6cm diameter, 4st noga med smör och socker.
2. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och slå den varma grädden över chokladen. Rör tills chokladen har smält och allt är väl blandat.
3.Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i chokladen.
3.Tillsätt äggulorna och blanda väl.
4. Vispa äggvitorna med lite av sockret på medelhög hastighet med elvisp.
Vispa till ett löst skum, höj hastigheten till max och vispa till ett styvt skum.
Tillsätt resterande socker en nypa i taget under tiden.
5. Vänd försiktigt ner äggvitan i chokladkrämen med en slickepott.
6. Fördela smeten i de smorda formarna.
Fyll formarna ända upp och stryk ytan jämn med en kniv eller liknande.
7. Sätt in formarna i ugnen och grädda ca 10-11 minuter, tills suffléerna har höjt sig.
Öppna inte ugnsluckan förrän det är dags att ta ut dem
8. Servera suffléerna genast
Mmmmmmm!!
Chokladmoussetårta
med maräng och pistagenötter
Jag har en ny favorit!!
Ni som älskar choklad, gör denna...NU!
Jag skojar inte
Fick denna hos min goda vän Madde, och nu har jag gjort den själv.
Tror den kommer från Icatidningen Buffé.
Tyckte den var så perfekt som den är så har i stort sett inte gjort några ändringar ..som jag oftast brukar göra annars, så det säger nog en hel del om hur god den är
Gör den gärna en dag i förväg.
Chokladtårtan har en botten av kladdig chokladkaka
som täcks av ett lager med en krämig härlig chokladmousse.
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honung
200 g hackad mörk choklad
70 g smör
saltrostade pistagenötter (till servering)
krossade maränger (till servering)
1.Sätt ugnen på 175°C.
2.Botten: Rör samman alla ingredienser till botten.
Grädda i en smörad springform i 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.
3.Mousse: Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt.
4.Smält chokladen och smöret i ett vattenbad.
Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten.
5. Rör till sist ner grädden.
6.Låt botten vara kvar i formen och bre över chokladmoussen.
7.Låt tårtan svalna och "sätta sig" i kylen i ett par timmar. Så gör den gärna en dag innan.
8.Strö slutligen över hackade, saltrostade pistaschnötter och marängkross.
MUMS!