Alla inlägg under oktober 2011
Tårtbottnar
Jag gör egna bottnar till mina tårtor. Det är mycket godare än köpta, dessuom enkelt att göra!
Här kommer ett recept som jag brukar använda mig av och som ger fina tårtbottnar.
Recepten kommer från härliga sidan www.sockerrus.se
Dessa blir höga och luftiga bottnar.
Du behöver
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Tre lika stora glas
Gör så här:
Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)
Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten
(cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl.
Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge, gärna i en assistent. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.
Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Jag klär alltid formen med bakplåtspapper runtom så att det blir en extra hög kant så att smeten har att växa i. Det finns ju springformar med extra hög kant men har man inte det funkar bakplåtspapper alldeles utmärkt.
Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Prova med en provsticka. Kakan ska vara torr.
Öppna ALDRIG ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop.
Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.
Frys gärna in den, det är då lättare att skära den i delar sedan när den är lite halvfryst.
Gör på samma sätt och recept fast byt bara ut mjölet
helt mot potatismjöl istället.
Chokladbotten
Gör som ovan i Basreceptet men fördela glaset med mjölblandningen så här:
1/3 Mjöl,
1/3 Potatismjöl
1/3 Kakao.
Detta blir en mycket god kaka/tårtbotten. Lite mera kompakt men saftig.
Ger en 20cm kaka men funkar bra i en 15cm form också.
200 g smör, rumstempererat
2 1/2 dl socker
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1,5 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver
Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.
Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 40-50 min.
Låt en sticka avgöra när den är klar - den ska vara torr.
Mollys Tårta
En söt tårta som både barn och vuxna tycker om!
Den är dessutom busenkel!
Ingredienser
1 burk Dulce de leche*
2,5dl vit chokladgrädde* (2,5dl vispgrädde +150g vit choklad)
15st digestivekex
125 smält smör
2st bananer
1st dubbeldaim att riva på toppen
*Dulce de leche får man genom att koka en burk sötad kondenserad mjölk på svag värme i 3 timmar.
Se till att burken är täckt med vatten under hela koktiden. Låt burken svalna helt innan den öppnas.
* Vit chokladgrädde får man genom att värma upp vispgrädde i kastrull, låta vit choklad smälta med. Ställ sedan blandningen kallt minst 5 timmar, gärna över natten, och vispa sedan som vanligt till önskad konsistens.
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 200grader. Smula sönder kexen och tillsätt det smälta smöret.
Bred ut bottnen i en passande form och ställ in i ugnen ca 10min. Låt svalna.
2. Fördela den kondenserade mjölken över botten. (Hit kan man förbereda om man vill, ställ formen i kylen så länge)
3. Vid servering skär upp bananerna i smala skivor och lägg dessa över hela tårtan.
4. Vispa grädden och häll över den.
5. Grovhacka daimen och strö över. Toppa med bär som jordgubbar om man vill!
Min
chokladiga kladdkaka
med hasselnötstopping
En riktig favorit!
Denna har jag gjort många gånger och den är alltid lika uppskattad.
En väldigt chokladig tårta med en underbart god kolatopping.
Gör den gärna dagen innan då den blir bäst så.
Testa!!
Ingredienser
Kaka:
200g smör
200g mörk choklad
4st ägg
2dl socker
2,5dl mjöl
1krm salt
Topping:
75g smör
0,75dl socker
0,75dl ljus sirap
1dl vispgrädde
2msk kakao
2dl hackade hasselnötter
Garnering:
Hasselnötter
Pistagenötter
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200grader. Smörj och bröa en rund bakform.
2. Smält smöret till kakan i en kastrull, bryt ner chokladen och smält försiktigt och blanda väl.
3. Vispa upp ägen lätt tillsammans med sockret och rör ner i chokladsmeten.
4. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och blanda till en jämn massa.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delan av ugnen ca 15min. Låt svalna.
5. Grovhacka hasselnötterna.
6. Smält smöret till toppingen i en kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao, låt koka upp. Koka under omrörning på medelvärme tills kolan tjocknat. Dra kastrullen från plattan och rör ner hasselnötterna.
7. Bred toppingen i ett jämt lager ovanpå kakan. Garnera med hackade hasselnötter samt pistagenötter.
Servera med vit chokladgrädde eller vaniljglass!
Cillas
lyxiga kanelbullar
Vem tycker inte om kanelbullar??
Mina mjuka, luftiga kanelbullar ihop med ett glas iskall mjölk...
det är MUMMA de!!
För att få dom extra saftiga och fina använder jag kesella i degen.
Ingredienser
5dl lättmjölk
2dl kesella
100g jäst för söta degar
150g rumsvarmt smör
ca 13dl mjöl + 2dl till utbakning
0,5dl socker
0,5tsk salt
2tsk kardemumma
Fyllning:
100g rumsvarmt smör
5msk socker
3msk mald kanel
3msk vaniljsocker
2tsk kardemumma
Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör såhär
1. Värm mjölk, kesella och smör till 37grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt smörblandningen lite i taget i bunken.
Arbeta degen kraftigt till sden blivit smidig och blank och släpper skålens kanter.
3. Täck över degen med bakduk och låt jäsa ca 30min eller tills degen blivit dubbelt så stor.
4. Lägg upp degen på mjölat bakborf och dela den i 2 delar. Knåda igenom och kavla ut degen till en avlång platta. Bred över smöret, och pudra sedan över socker,
vaniljsocker, kanel och kardemumma.
5. Rulla samman till en rulle och skär den i ca 15 bitar och lägg på en plåt. Låt jäsa under bakduk ca30min.
6. Sätt under tiden ugnen på 250grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ca 10min, tills de fått fin färg.
Vit Chokladpannacotta
med hallon
En av min absoluta favoriter!
Älskar vit choklad så är inte så konstigt denna passar min smak perfekt då!
Tom mina föräldrar som i stort sett aldrig äter kakor eller desserter har
fallit för denna frestlesen
Denna kan med fördel göras en dag i förväg.
Ingredienser
4 portioner
100g vit choklad
2 gelatinblad
3dl vispgrädde
1dl mjölk
2msk socker
Garnering:
Hallon
eller andra valfira bär.
Gör såhär
1. Grovhacka chokladen. Blötlägg gelatinbladen 5min i kallt vatten.
2. Koka upp grädde och mjölk. Tillsätt socker och choklad.
Lägg i gelatinbladen och låt dom smälta i grädden.
3. Rör krämen slät och häll upp i glas eller portionsformar. Täck med plastfolie och
ställ kallt minst 4timmar, men gärna över natten.
5. Innan servering garnera med bär.
Ljuvligt gott
Rocky Road Brownies
Som så många andra älskar jag också mycket av det Leila bakar.
Här har hon gjort en brownievariant av ett godis
jag brukar göra till jul - Rocky Road.
De är härligt chokladiga med en seg topping
av marschmallows, dumlekola samt nötter.
Kan inte vara annat än en av mina favoriter!
Man kan såklart byta ut toppingen med andra saker man tycker om,
tex hasselnötter, cashwenötter, grovt hackad vit choklad..
Ingredienser
350g smör
6dl socker
3dl kakao
1dl ljus sirap
0,5tsk salt
6st ägg
3dl mjöl
Fudgeglasyr:
3dl vispgrädde
1dl mjölk
1dl ljus sirap
400g choklad 70%
Topping:
ca 20st dumlebitar
1dl pistagenötter
2dl salta jordnötter
2 nävar mini-marschmallows
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Vispa smör och socker vitt och krämigt.
Rör ner kakao, sirap och salt.
2. Rör ner ett ägg i taget och vänd till sist ner mjölet.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35min. Kakan ska vara lite kladdig när den är klar.
4. Gör glasyren och toppingen: Koka upp grädden, mjölk och sirap. Ta av kastrullen från
värmen och låt svalna något. Finhacka chokladen och rör ner den i mjölkblandningen, rör
tills den smält.
5. Bred glasyren över kakan och strö över toppingen.
6.Kyl kakan tills glasyren stelnat och skär den sedan i bitar.
Goa Sega Chokladsnittar
Enkla, härligt goda chokladsnittar!
Goda ljumna med ett glas kall mjölk till. De går också bra att
frysa in. Men gör man det och inte orkar vänta till de har tinat
(vilket min man har erfarenhet av)
är de goda att äta direkt från frysen också
Ingredienser
200g smör
5dl mjöl
2dl socker
4msk kakao
3msk sirap
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
Garnering:
vispat ägg
pärlsocker eller vit choklad
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tärna ner smöret. Rör sedan i sirap medan du bakar till en deg.
2.Dela degen i fyra delar och rulla till längder. Lägg 2st på varje plåt med bakplåtspapper. Platta till dom lite med fingrarna.
3. Pensla längderna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker.
Vill man hellre ha vit choklad ringlar man över det när de är färdigbakade.
4.Sätt in dom i ugnen i 14-18min.
5.Skär dom i fina snittar nästan direkt så är det lättare. Låt svalna.
Mmmm
Jordgubbsmoussetårta
En väldigt god moussetårta av jordgubbar på
en bädd av krämig chokladkladdkakebotten!
En passande sommartårta en solig dag!
Gjorde denna även till en doptårta
Ingredienser
150g rumstempererat smör
2,5dl socker
1msk sirap
2st ägg
1,5dl mjöl
0,5tsk salt
2tsk vaniljsocker
1dl kakao
Fyllning
6st gelatinblad
1liter jordgubbar
3st äggulor
2dl florsocker
3dl vispgrädde
2dl kesella
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
2. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Tillaätt mjölblandningen i smeten och rör ihop till en smet.
Häll smeten i en bröad form.
3.Grädda i ugnen ca 20min. Den ska vara lite kladdig när den tas ut. Låt svalna.
4.Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5min.
5.Mixa jordgubbarna till en slät puré.
6.Vispa äggulor och florsocker fluffigt.
Vispa grädden och blanda i kesellan.
7.Värm 1dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen.
Låt det smälta på svag värme. Häll ner gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén.
8. Blanda försiktigt ner äggblandningen i jordgubbsppurén, och till sist
grädden till en slät smet.
9. Häll smeten över chokladbotten. Ställ kallt minst 4timmar i frys eller kyl.