Direktlänk till inlägg 25 oktober 2011
Cillas
lyxiga kanelbullar
Vem tycker inte om kanelbullar??
Mina mjuka, luftiga kanelbullar ihop med ett glas iskall mjölk...
det är MUMMA de!!
För att få dom extra saftiga och fina använder jag kesella i degen.
Ingredienser
5dl lättmjölk
2dl kesella
100g jäst för söta degar
150g rumsvarmt smör
ca 13dl mjöl + 2dl till utbakning
0,5dl socker
0,5tsk salt
2tsk kardemumma
Fyllning:
100g rumsvarmt smör
5msk socker
3msk mald kanel
3msk vaniljsocker
2tsk kardemumma
Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör såhär
1. Värm mjölk, kesella och smör till 37grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt smörblandningen lite i taget i bunken.
Arbeta degen kraftigt till sden blivit smidig och blank och släpper skålens kanter.
3. Täck över degen med bakduk och låt jäsa ca 30min eller tills degen blivit dubbelt så stor.
4. Lägg upp degen på mjölat bakborf och dela den i 2 delar. Knåda igenom och kavla ut degen till en avlång platta. Bred över smöret, och pudra sedan över socker,
vaniljsocker, kanel och kardemumma.
5. Rulla samman till en rulle och skär den i ca 15 bitar och lägg på en plåt. Låt jäsa under bakduk ca30min.
6. Sätt under tiden ugnen på 250grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ca 10min, tills de fått fin färg.